Trump: Israel zal een hogere prijs betalen in de vredesonderhandelingen

Israel zal een “hogere prijs” betalen in de vredesonderhandelingen met de Palestijnen vanwege de ambassadeverhuizing, aldus de Amerikaanse president Donald Trump. “De Palestijnen zullen iets zeer goeds krijgen, want nu is het hun beurt.”

De Amerikaanse president deed de uitspraken gisteravond tijdens een campagnebijeenkomst in Charleston, West Virginia. In zijn toespraak liet Trump weten met zijn verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, deze kwestie “van de tafel” te hebben gehaald. Daarvoor zal Israel dus nu een “hogere prijs” voor moeten betalen. 

Op 14 mei werd de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem feestelijk geopend. De verhuizing volgde op president Trump zijn besluit in december om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen, waarmee de VS eindelijke de in 1995 aangenomen Jerusalem Embassy Act vervulden. De Amerikaanse beleidswijziging kon op veel internationale kritiek rekenen, maar enkele landen hebben volgden het voorbeeld van Trump wel. 

Hogere prijs niet verrassend
Voor de Israelische regering zal Trump zijn hogere prijs waarschijnlijk niet als een verrassing komen. In mei zei de Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman al dat zoiets als “a free lunch” niet bestaat. Lieberman erkende dat Israel waarschijnlijk een “prijs” zou moeten betalen voor de ambassadeverhuizing. Deze is volgens de defensieminister het echter “waard.”

In januari gaf de Amerikaanse president ook al aan dat Israel met de ambassadeverhuizing een voorsprong had gekregen op de Palestijnen in de vredesonderhandelingen, en daarvoor een prijs zouden betalen. “Jullie hebben een punt gewonnen, en jullie zullen een aantal punten opgeven later in de onderhandelingen – als die ooit zullen plaatsvinden,” aldus Trump tegen de Israelische premier Benjamin Netanyahu bij het Wereld Economisch Forum in Davos.

Onthulling Deal of the Century
Al maanden wordt gesproken over Trump zijn aankomende vredesplan, ook wel bekend als de “Deal of the century.” Ondanks een aantal geruchten dat de ronde doet, is het grotendeels onduidelijk wat de Amerikaanse president in petto heeft voor Israel en de Palestijnen. Op 25 september gaat de Commander in Chief zijn vredesvoorstellen onthullen op de Algemene Vergadering van de VN. Dan zal blijken of Israel inderdaad een “hoger prijs” zal betalen voor de Jeruzalem-erkenning.