Trump: Joden die op Democraten stemmen, tonen ‘groot gebrek aan loyaliteit’

IN ANTISEMITISME / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 21 aug 2019 TRUMP VS

Volgens Donald Trump tonen Joden in de VS die op de Democratische partij stemmen, een “totaal tekort aan kennis of een groot gebrek aan loyaliteit”. Hiermee bedient de Amerikaanse president zich van een van de oudste antisemitische mythen, namelijk dat Joden niet loyaal zouden zijn.

Tijdens een gesprek met verslaggevers gisteren viel de Republikeinse Trump de Democraten aan. Hierbij had hij harde woorden voor Joden die de Democratische partij steunen. “Ik denk dat elke Jood die op een Democraat stemt – Ik denk dat het een totaal tekort aan kennis of een groot gebrek aan loyaliteit toont”.

De Amerikaanse president deed de uitspraak naar aanleiding van Israëls weigering de Democratische congresleden Ilhan Omar en Rashida Tlaib tot het land toe te laten. Trump zegt het Israëlische besluit te steunen, maar ontkent er een rol in te hebben gespeeld. Vlak voordat het toegangsverbod voor Omar en Tlaib officieel bekend werd, plaatste de president nog een bericht op Twitter waarin hij stelde dat als Israël de twee congresleden zou toelaten, dit een “gigantische zwakte” zou tonen.

Met zijn bewering dat Joden die op de Democraten stemmen “grote ontrouw tonen”, bedient Trump zich van een van de oudste antisemitische mythen. Door de geschiedenis heen is de beschuldiging van gebrek aan loyaliteit talloze keren geuit en leidde dit tot uitzettingen, pogroms en genocide.

Daarnaast bevatten de woorden van de Amerikaanse president de beschuldiging van duale loyaliteit. Trump vindt dat omdat hij pro-Israël zou zijn, Joden op hem zouden moeten stemmen. Dat er tal van andere kwesties zijn waar stemmers zich mee bezig houden en dat Amerikaanse Joden geen enkele verplichting of verantwoording ten aanzien van de staat Israël hebben, gaat aan de president voorbij.

Trump heeft een “reality check” nodig, aldus Halie Soifer – directeur van de Jewish Democratic Council of America. Soifer wijst erop dat Joden in de VS in een democratie leven. Volgens de Joodse Democrate politiseert Trump met zijn uitspraken antisemitisme en zet hij dit in als een wapen. De Republikein herhaalt een antisemitische mythe “in een tijd van toenemend antisemitisme door de president zijn aanmoediging van wit nationalisme”, aldus de directeur van JDCA.

Aaron Keyak, voormalig hoofd van de National Jewish Democratic Council, noemt de aanval van Trump “gevaarlijk, roekeloos en fout”. Dat de president niet populair is bij de Joodse gemeenschap is geen reden om hen te belasteren “met echo’s van enkele van de meest verraderlijke aanvallen” op het Joodse volk, aldus Keyak. “We hebben gezien waar dit tot kan leiden”.

De Democratic Majority for Israel noemt de uitspraak van Trump “een van de meest gevaarlijke, dodelijke beschuldigingen die Joden in de loop der jaren hebben ondervonden”.

De Republican Jewish Coalition verdedigt echter de uitspraken van Trump. “Het toont een hoog niveau van gebrek aan loyaliteit een partij te verdedigen die mensen beschermt die jou haten om je religie”, aldus de RJC op Twitter. 

Tijdens de midterms in 2018 stemde ruim 75% van de Joodse kiezers in de VS op de Democratische partij. Dat is een toename van 4% ten aanzien van de presidentsverkiezingen in 2016, toen 71% op de Democratische kandidaat Hillary Clinton stemde.