Turkije en Israel onderzoeken mogelijkheden voor gaspijpleiding

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 14 okt 2016 CIDI EGYPTE GAZA TURKIJE

Gas platformTurkije en Israel hebben afgesproken een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren voor de bouw van een onderzeese gaspijpleiding om Israelisch gas te leveren aan de Turkije en de Turkse consument. De Israelische minister van Energie Steinitz sprak in Istanboel met zijn Turkse ambtsgenoot Berat Albayrak ook over de mogelijkheid dat Turkije een overslagstation kan worden voor gaslevering vanuit Turkije naar de Europese consument. De ministers van Energie zien de gesprekken als onderdeel van het “normaliseringsproces” van de politieke banden  tussen de landen.

Minister Yuval Steinitz verklaarde dat er besloten is dat Turkije en Israel “onmiddellijk” in gesprek gaan om de “mogelijkheden en de haalbaarheid van een dergelijk project” te onderzoeken. Het was een eerste ontmoeting op dit niveau tussen ministers van de landen sinds zij de banden in juni normaliseerden. Deze waren verslechterd en afgebroken na het Mavi Marmara incident, de Gaza flotilla, in 2010. (Lees ook: Normalisatie diplomatieke banden Israel en Turkije biedt economische kansen)

Steinitz verklaarde dat het onderzeese gasleiding project Israel in staat zal stellen om aardgas, dat in grote hoeveelheden is aangetroffen voor de kust van Israel in de Middellandse Zee, op een rendabele manier te kunnen leveren aan zowel Turkije en vanuit hieruit ook de Europese markt zou kunnen bedienen. De gesprekken gisteren tussen de ministers van Energie van Turkije en Israel volgde slechts drie dagen nadat Turkije met Rusland een overeenkomst heeft getekend voor de bouw van de Turkstream gaspijpleiding. Deze pijpleiding zal Russisch gas naar Turkije leiden voor de Turkse consument, maar zal ook woorden gebruikt om Russisch gas te kunnen doorpompen naar de Europese markt.

Momenteel zet Israel in op regionale afspraken op het gebied van energiesamenwerking en gesprekken worden volgens Steinitz al gehouden met Jordanië, Egypte, Cyprus en Griekenland en benadrukte dat de “Turkse optie” erg belangrijk is. De Israelische minister hoopt dan ook dat bedrijven uit de Turkse energiesector samenwerkingsverbanden aan zullen gaan met de Israelische energiesector bij de exploratie en exploitatie van de Israelische gasvelden.

Foto: Voorbeeld van een boorplatform, bron: CIDI/archief