Turkse NGO sluit deal met Qatar voor nieuwe Gaza-flotilla

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 12 sep 2014 GAZA HAMAS IDF TURKIJE VN

5332571461_3860d11b7e_mEr is een nieuwe flotilla aangekondigd door de Turkse moslimbroederorganisatie, IHH, die door Israel als terreurorganisatie wordt gezien. Voor de financiering is een deal gesloten met Qatar, de belangrijkste geldschieter van Hamas. De IHH-flotilla, van de Mavi Marmara in 2010, ging de confrontatie met de Israelische marine aan en is nog steeds een bron van conflict tussen Turkije en Israel.

Uit een Gulf-rapport dat afgelopen zaterdag naar buiten kwam, bleek dat IHH opnieuw van plan is een flotilla naar de Gaza-strook te sturen. Volgens voorman Bülent Yildirim is de organisatie al bezig met de voorbereidingen en zullen er Turkse soldaten meegaan om de IHH-leden ‘tegen iedere potentiële aanval’ te beschermen. Activisten uit 12 landen hebben volgens IHH al laten weten dat ze bereid zijn mee te helpen aan het sturen van een flotilla naar Gaza, ‘in het licht van de recente agressie’. De operatie moet eind 2014 gaan plaatsvinden.

Om de operatie te financieren heeft IHH in augustus een ‘strategische deal’ met Qatar Charity gesloten. Qatar en Turkije zijn belangrijke financiers van de Moslimbroederschap en hun zusterorganisaties in het Midden-Oosten. In april 2011 werden in Nederland de tegoeden van de Nederlandse tak van IHH tijdelijk bevroren, omdat ze via de Duitse zusterorganisatie geld naar Hamas zou doorsluizen. In juli 2011 werd dit door de rechter weer ongedaan gemaakt, omdat IHH Nederland er volgens de rechter nu genoeg aan deed om het geld niet bij Hamas terecht te laten komen.

In 2010 was IHH betrokken bij de organisatie van de Mavi Marmara flotilla, die bedoeld was om door de Israelische zeeblokkade van Gaza te breken, die door de Verenigde Naties als legitiem wordt gezien. Voordat ze daar echter aan begonnen kwamen er Israelische commando’s aan boord om dit te voorkomen. Israel beschouwt IHH als een terreurorganisatie. Daarop werden de commando’s aangevallen met ijzeren staven en houten bats, waarop ze als reactie het vuur openden. Uiteindelijk kwamen negen Turkse activisten om het leven. Tien Israelische commando’s raakten gewond.

Volgens het Israelische leger had de Mavi Marmara, naast hulpgoederen, ook lichte wapens aan boord die van tevoren in gereedheid waren gebracht om Israelische soldaten mee aan te vallen. De IDF bracht hier vele foto’s en video’s als bewijsmateriaal over naar buiten. De actie was volgens Israel in overeenstemming met het internationaal recht. Het gebruik van geweld door de Israelische commando’s was zelfverdediging. Een onderzoekscommissie van de VN concludeerde dat Turkije meer had moeten doen om de flotilla tegen te houden. Israel had volgens de VN langer moeten wachten met het aan boord gaan van het schip en zou disproportioneel gereageerd hebben.