Twee doden bij schietaanval in Barkan

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 8 okt 2018 TERRORISME WESTBANK

Gisteren heeft een Palestijnse arbeider het vuur geopend in een fabriek in de nederzetting Barkan. Hierbij vielen twee doden en één gewonde. De terrorist is nog op de vlucht.

De dader had een werkvergunning bij de fabriek in Barkan waar hij zijn laffe terreurdaad ten uitvoer bracht. Eén van zijn slachtoffers bond hij eerst vast, waarna hij haar koelbloedig executeerde. De slachtoffers zijn de 28-jarige Kim Levengrad Yehezkel – moeder van een baby, en de 35-jarige Ziv Hajbi – vader van drie kinderen. Daarnaast viel nog een gewonde.

Het industriegebied van Barkan stond bekend als een symbool van co-existentie. Zowel Israeli’s als Palestijnen zijn werkzaam in de verschillende fabrieken in de buurt van de nerzetting Ariel. Hetzelfde gold voor het winkelcentrum bij Gush Etzion waar Ari Fuld werd doodgestoken: hier winkelden Israeli’s én Palestijnen.

Israelische veiligheidsdiensten maken nog jacht op de terrorist. Het gaat om de 23-jarige Ashraf Walid Suleiman Na’alowa uit het Palestijnse dorp Shuweika. De politie van de Palestijnse Autoriteit zegt te assisteren in de zoektocht naar de schutter.

De PA denkt dat Na’alowa zich liever overgeeft aan de politie dan “te riskeren door Israelische soldaten te worden neergeschoten.” Dit is echter maar de vraag: bij een vriend heeft de dader een zelfmoordbrief achtergelaten en op Facebook heeft hij een bericht geplaatst dat hij “wacht op Allah.”

Een aantal familieleden van Na’alowa zijn gearresteerd en worden ondervraagd om te bepalen of zij de terrorist in zijn daad hebben geassisteerd. Het huis van de schutter is alvast in kaart gebracht voor een eventuele sloop.

Verschillende Palestijnse terreurbewegingen prijzen de aanslag. Hamas noemt de daad “heroïsch” en een “natuurlijke reactie op de misdaden van de Israelische bezetting.” In een statement laat Islamitische Jihad weten dat Israelische nederzettingen een “legitiem doel zijn voor verzetsstrijders en revolutionairen.” Bij andere Palestijnse terreurgroepen waren vergelijkbare geluiden te horen.