Twee doden, tientallen gewonden bij rellen op Westbank

rellen oost jeruzalem

Bij een massale demonstratie op de Westbank kwamen gisteravond twee demonstranten om het leven. Abbas had het sein gegeven voor een demonstratieve mars tegen de Israelische anti-raketoperatie in de Gazastrook, van Ramalla naar Jeruzalem. Naar schatting 10.000 Palestijnen gaven hieraan gehoor. Bij checkpoint Qalandia, ten noorden van Jeruzalem, liep het uit op een gewelddadige confrontatie met de Israelische veiligheidsdiensten.

Israelische politiemannen verklaarden dat de Palestijnen vanuit de massa met scherp op hen schoten. Daarop schoten de veiligheidsdiensten volgens omstanders met rubberkogels terug. Ook gooiden demonstranten met vuurwerk en stenen naar de Israëlische politie. De verantwoordelijkheid voor het met scherp schieten is vanuit Palestijnse zijde inmiddels opgeëist door de Al-Aqsa Brigades, een terreurorganisatie die gelinkt is aan Fatah, de partij van president Mahmoud Abbas.

Naast de twee doden raakten vielen er 27 gewonden onder Israëlische politiemannen en 200 onder Palestijnse demonstranten, van wie enkelen zwaar gewond werden. 39 Palestijnse demonstranten werden uiteindelijk opgepakt.

Ook in Jaffa en op de Tempelberg waren rellen. Israëlische veiligheidsdiensten hadden al bericht gekregen dat er mogelijk gewelddadige demonstraties zouden plaatsvinden in het kader van Quds dag. De laatste vrijdag van de Ramadan is in 1970 door Ayatollah Komeini uitgeroepen tot een internationale dag van protest over Jeruzalem (Quds).

Terreurorganisatie Hamas noemde de demonstraties een ‘belangrijke ontwikkeling’ en sprak de hoop uit dat zij zich verder zouden verspreiden over de Westbank. Hamas heeft al enige malen opgeroepen tot het starten van een 3e intifada. De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, deed hier aanvankelijk niet aan mee maar riep gisteren bewoners van de Westoever vast op tot het doneren van bloed aan ziekenhuizen.

Vandaag na de vrijdagse dienst worden er opnieuw demonstraties verwacht. Fatah en Hamas riepen deze dag gisteren uit tot een ‘Dag van de Razernij’. De Tempelberg en de Al-Aqsa moskee – in het verleden vaak epicentra bij gewelddadige demonstraties – zijn als altijd in dergelijke gevallen verboden gebied behalve voor mannen boven de 50 jaar en voor vrouwen.

Beelden van rellen:

Afbeelding: Demonstranten gooien brandende banden naar Israelische veiligheidsdiensten, Bron: twitter