Twee Engelse tieners gearresteerd wegens Facebook-haat

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 16 feb 2010 MOTIE PARLEMENT

De politie in Ilford heeft twee tienermeiden gearresteerd in een onderzoek naar een rabiaat antisemitische Facebookgroep, meldde the Jewish News vrijdag. Op de groep, met ruim 500 leden, stonden antisemitische uitspraken en schepten tieners op over antisemitische daden. Facebook haalde hem uit de lucht nadat de beheerders én de politie waren gewaarschuwd.

Een woordvoerder van de Community Security Trust, de Engelse antisemitismemonitor, vond de groep  "een van de schokkendste dingen die ik ooit heb gezien". De groep is gestart door een leerling van de Loxford School of Science and Technology in Ilford. De gearresteerde meisjes zijn 16 en 17 jaar oud; na hun verhoor zijn zij op borgtocht vrijgelaten. De groep stond vol spelfouten, vloeken en jargon. Een meisje schreef: "Joden zijn degenen die vroeger profeten vermoordden. Vieze vuile strontzakken. Geen wonder dat de vloek van Allah op ze rust. Brand Jood brand."

Het nieuws over de arrestaties kwam precies op het moment dat parlementsleden uit bijna alle partijen een motie aannamen naar aanleiding van nieuws over de groep. Zij roepen staatssecretarissen van relevante departementen op tot het onderzoeken van dergelijke incidenten en het gebruik van Facebook om haat te verspreiden in het algemeen, en daarover aan het parlement te rapporteren.
De groep was toen nog maar twee weken online. Facebook verwijderde hem nadat de school contact opnam met Facebookbeheerders en met de politie.