Twee extremisten in voorarrest wegens dodelijke brandstichting

israelisch onderzoek naar brandstichtingIsrael heeft twee Joods-religieuze extremisten in administratieve detentie genomen. Dit is een lang voorarrest dat tot 6 maanden kan duren en ook kan worden verlengd. Moshe Yaalon, de Israelische minister van Defensie, heeft de maatregel zondag bekend gemaakt. Door de administratieve detentie, waarbij mensen zes maanden zonder proces kunnen worden vastgehouden, heeft Israel de tijd om meer bewijs tegen de verdachten te verzamelen, waarna zij terecht kunnen staan. De twee zijn vastgezet zodat zij intussen geen verdere acties kunnen ondernemen.

De twee worden verdacht van de brandstichting in het Palestijnse dorp Doema, waardoor een klein jongetje omkwam. Intussen is ook de vader van het gezin aan zijn verwondingen bezweken. Israel behandelt dit als een terroristische aanslag. Dit opent de mogelijkheid voor het lange voorarrest (administratieve detentie) en zal bij een veroordeling ook leiden tot hoge straffen.

Israel heeft de afgelopen dagen nog eens vijftien joodse extremisten gearresteerd in verband met de aanslag. Een aantal van hen is inmiddels vrijgelaten. De gearresteerden en de twee verdachten – één van hen is de kleinzoon van de extremist Kahane – zouden behoren tot een antizionistisch groepje dat de staat Israel wil opblazen om een Joods koninkrijk te vestigen en de Tempel te herbouwen. Er zit nog een derde verdachte in administratieve detentie die dezelfde ideeën zou aanhangen. Hij is eerder gearresteerd omdat hij verdacht wordt van brandstichting in twee kerken, maar is toen vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

De advocaten van de verdachten zijn het niet eens met de beslissing om hen in administratieve detentie te plaatsen. Zij verwachten dat er de komende dagen nog meer Israeli’s onder voorarrest zullen worden geplaatst naar aanleiding van de brandstichting. Eén van de advocaten, Aaron Roze, is van mening dat door het opleggen van de administratieve detentie het “rechtssysteem in gevaar” wordt gebracht. Datzelfde stelt de Israelische (pro-Palestijnse) mensenrechtenorganisatie B’tselem, die zich ook tegen deze administratieve detentie heeft gekeerd.

Administratieve detentie wordt meestal toegepast als er inlichtingen zijn die de betrokkenheid van iemand bij een terreurdaad aantonen, maar wanneer die inlichtingen niet in een rechtszaak kunnen worden gebruikt zonder de bron van de inlichtingen te onthullen (en vaak: daardoor in gevaar te brengen). Tot nu toe is deze maatregel zover bekend alleen toegepast tegen Palestijnse terreurverdachten.

Israel is niet het enige democratische land die dit middel toepast. Ook Engeland in de strijd tegen de IRA en de VS in Guantanomo Bay hebben dat gedaan. Er zitten momenteel in Israelische gevangenissen zo’n 300 mensen in administratieve detentie, meest Palestijnen en enkele radicale Joodse kolonisten.