Twee jaar Hamasbewind: weinig te vieren

De tweede verjaardag van het Hamasbewind in Gaza is ongemerkt voorbij gegaan. Ook in Gaza werd er niets gevierd, want de machtsovername kostte honderden Fatach leden – toch ook Gazanen – het leven. De kloof tussen die twee organisaties lijkt groter dan ooit, maar zal toch gedicht moeten worden wil er ooit sprake zijn van een Palestijnse staat. Egypte doet weer een bemiddelingspoging; ondanks alles lijken de condities gunstig.

Midden juni twee jaar geleden overweldigde Hamas in de hele Gazastrook de kantoren van Mahmoud Abbas'' Fatachbeweging. Er vielen 158 doden bij deze coup, de meeste aan de kant van Fatach. Sindsdien zijn er nog minstens honderd doden bijgekomen en vele gewonden, ook meest aan Fatachkant. 

Zelfs Hamas is er niet trots op. "Niet alles verdient het gevierd te worden," zei de onderminister van Buitenlandse Zaken van de niet erkende Hamasregering tegen een journalist. "Het was een chirurgische operatie om te voorkomen dat het systeem zou instorten." En: "We zijn er niet trots op dat we elkaar vermoord hebben." 

Het citaat komt uit een verslag uit Gaza van een Deutsche Presse-Agentur journalist, dat onder meer werd gepubliceerd op de website Monster & Critics. Gaza "lijkt wel een politiestaat", schrijft de Duitse journalist. "Gewapende Hamasmannen houden elk woonblok in de gaten. Een fotograaf heeft nauwelijks afgedrukt voor een foto van het door Israel verwoeste veiligheids hoofdkwartier, of er stopt een auto naast hem. Een Hamasbrigadier eist dat hij de foto uitwist. ''Wat een idioot'', zegt de taxichauffeur [van de Deutsche Presse-ploeg]. ''Zijn rang heeft hij ook alleen gekregen door het aantal Fatachmensen die hij heeft gedood''." 

De journalist doet verslag van een meningsverschil tussen een Hamasaanhanger en een tegenstander. Die laatste klaagt dat een boomgaard met 350 olijfbomen, sommige volgens hem meer dan 300 jaar oud, helemaal verwoest is "omdat Hamas hem gebruikte om raketten op Israel af te vuren. Toen we zeiden dat ze op moesten houden met die onzin, richtten ze hun geweren op ons en zeiden ze dat we verraders van het verzet waren." 

De journalist hoort klachten over het kapotschieten van de knieen van Fatach-aanhangers en van een man die in elkaar is geslagen omdat hij in zijn auto naar een Fatachliedje luisterde; alle vier zijn banden werden ook kapotgeschoten. Als de verslaggever aan de onderminister vraagt wat de grootste prestaties zijn van twee jaar Hamasregime, antwoordt die: "Gaza is nu veilig als nooit tevoren. Wij beschermen de normen en waarden."

Een commentator van Haaretz bevestigt dat het nog nooit zo rustig is geweest in Gaza, al is die rust met geweld en terreur door Hamas opgelegd. Tegenstanders worden op zijn best gearresteerd en gemarteld, of anders geexecuteerd. Op de Westbank is een vergelijkbaar proces gaande, waarbij de PA de rust afdwingt. Daarover komen minder draconische berichten, hoewel ook Fatach niet echt gematigd is. Dit lijkt slechts zo door de manier waarop Hamas huishoudt onder Fatach-aanhangers in de Strook. 

De kloof tussen de twee rivaliserende Palestijnse bewegingen lijktbreder dan ooit. Volgens Haaretz zitten op de Westoever ruim 700 Hamasleden in gevangenissen van de PA en in Gaza zitten een paar honderd Fatach-aanhangers in gevangenissen van Hamas. Vorige maand kwam het tot een vuurgevecht tussen de PA-politie en Hamasleden in Qalqilya (op de Westoever). 

Toch zullen die twee partijen het eens moeten worden, wil er uberhaupt sprake kunnen zijn van een Palestijnse staat. Daarbij lijkt de gewapende vleugel van Hamas tot eenverlammende rol te spelen.

Westerse druk haalt weinig uit, maar ook hierin speelt Egypte een bemiddelende rol. 7 Juli organiseert het een bijeenkomst die tot een verzoening moet leiden. Egypte weet zich hierin gesteund door Obama. Volgens Egyptische inlichtenkringen zouden de leiders van Hamas geinteresseerd zijn in een snelle verzoening, maar ligt de militaire vleugel dwars. Die luistert alleen naar Iran en Syrie. Nu Iran het druk heeft met de eigen onlusten wordt de rol van Syrie groter.

Dat de politieke leiders van Hamas een verzoening willen, komt door de grote interne problemen waarmee die beweging kampt nu zij van een verzetsbeweging zelf de gevestigde orde is geworden. Er komen in de Gazastrook ultra-radicale verzetsgroepjes op á la Al Qaida, meldt Haaretz. De economische problemen zijn groot en ook daarin zou een verzoening met de PA helpen. De PA betaalt nog steeds de meeste salarissen in de strook. Alle ambtenaren die er dienst deden toen de PA de baas was en die nu gedwongen thuis zitten, ontvangen nog loon van de PA. 

Bovendien zijn twee belangrijke beloftes van Hamas niet waargemaakt. Hamas beloofde dat de raketbeschietingren Israel zouden dwingen de belegering van de strook op te heffen: dat is niet gebeurd. Het beloofde vrijlating van gevangenen na de ontvoering van Gilad Shalit: ook dat is niet gebeurd. 

Shalit wordt nu precies drie jaar gevangen gehouden en is een pion in handen van Hamas. Zaterdag waren er weer berichten dat een deal over zijn vrijlating nabij zou zijn: in ruil daarvoor zou Israel 1100 Palestijnse gevangenen vrijlaten, waarvan 400 gekozen door Hamas, en zou ''de blokkade van de Gazastrook volledig worden opgeheven''. Ook hierbij speelt Egypte een centrale bemiddelingsrol.

De militaire vleugel van Hamas is misschien twintigduizend man groot en ook die is verdeeld. De scheidslein ligt voornamelijk tussen de leiders in het buitenland, die de geldstroom controleren en die geen last hebben van de ellende op de Gazastrook, en de mensen in de strook zelf. Voor onderhandelingen over de vrijlating van Shalit werden drie ''grote leiders'' uitgenodigd van de militaire arm, tegen één politieke leider. De militaire vleugel verstevigde onlangs zijn greep op de Shura-raad van de Hamasbeweging, waarbij gematigder leden opzij werden geschoven. En al zijn ook de brigades voor een verzoening met Fatach, ze stellen veel voorwaarden.