Twee losstaande incidenten met auto’s op de Westelijke Jordaanoever

Bij twee losstaande incidenten op de Westelijke Jordaanoever zijn twee Israelische grenswachten licht gewond geraakt en is een Palestijn doodgeschoten. Het ene incident deed zich voor bij de nederzetting Kumi Ori en de andere bij A’zaim, een checkpoint ten oosten van Jeruzalem.

Het incident bij Kumi Ori ontstond nadat een inwoner van de extremistische nederzetting Yitzhar een grenswacht aanreed, toen hij werd gesommeerd te stoppen. Hij probeerde de wegafzetting naar de illegale buitenpost Kumi Ori te omzeilen en reed daarbij een officier van de Israelische grenspolitie aan. Zowel de nederzettingsbewoner als de officier hadden lichte verwondingen, en men kon hem uiteindelijk arresteren. Na de arrestatie trachtten meerdere nederzettingsactivisten de weg te blokkeren zodat de aanslagpleger niet afgevoerd kon worden.

De regio rond Kumi Ori staat al langer onder spanning. Palestijnen en jonge radicale nederzettingsbewoners leveren strijd om het stuk land en de Israelische regering heeft het gebied afgesloten als militaire zone. In juli werden twee Israelische agenten aangevallen door een groep jongeren nadat een illegaal gebouwde buitenpost gesloopt was eerder dit jaar. Ook in de jaren daarvoor waren er spanningen tussen soldaten en Yitzhar-jongeren.

Op dezelfde dag deed zich ook een incident voor bij het A’zaim checkpoint, ten oosten van Jeruzalem. Bij het controlepunt werd gevraagd aan Nur Jamal Shaqir, een 30-jarige Palestijn die uit de wijk Silwan in Jeruzalem komt, of hij zijn identiteitspapieren kon laten zien. De papieren die hij gaf leken niet te kloppen. Toen hij daarna ondervraagd werd, gaf hij plots gas en reed hij een grenswacht aan. Daarna werd hij prompt neergeschoten. De lokale politie kon kort naar de aanslag niet meteen vaststellen of het om terrorisme ging.

Eerder deze maand ontdekte Israelische troepen al verstopte explosieven nabij Ramallah, die dienst moesten doen als geïmproviseerde landmijnen. Daarnaast was er een incident waarbij een Palestijnse man een Israelische soldaat wou neersteken nabij Hebron en vorige maand was een kort vuurgevecht tussen Israelische soldaten en Palestijnse veiligheidstroepen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever – waarschijnlijk als gevolg van de opschorting van de veiligheidscoördinatie destijds. Inmiddels is deze coördinatie tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit weer hervat.