Twee projectielen vanuit Syrië op de Hermon afgevuurd, beantwoord met Israelische luchtaanvallen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 2 jun 2019 GOLAN RAKETTEN SYRIE

Zaterdagavond zijn twee projectielen vanuit Syrië op de Hermon in de door Israel gecontroleerde Golanhoogten afgevuurd. Hierop heeft de Israelische luchtmacht een aantal aanvallen uitgevoerd op verschillende militaire posities in Syrië.

De twee raketten die vanuit Syrië op de Hermon waren afgevuurd, hebben zover bekend geen schade of gewonden veroorzaakt. Eén van de projectielen kwam aan de Israelische kant van de grens, de andere viel binnen Syrië neer. Het is onbekend welke groepering achter de raketaanval zit. Hoe dan ook houdt de IDF “het Syrische regime verantwoordelijk voor alle aanvallen op Israel vanuit Syrisch grondgebied.”

Om tien over vier in de vroege ochtend begon de Israelische luchtmacht met haar antwoord. Helikopters en vliegtuigen vielen verschillende militaire doelwitten aan, waaronder artillerieposities, observatie- en inlichtingenposten en een luchtverdedigingseenheid, zo deelde de IDF mee op sociale media.

Volgens Syrische media zijn ook een aantal posities gelinkt aan Iran en Iraanse proxies getroffen. Het zou gaan om trainingsfaciliteiten en wapenopslagplaatsen ten zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. Syrisch staatsmedium SANA meldt drie omgekomen militairen en zeven gewonden, en claimt dat de Syrische luchtafweer een aantal van de door Israelische vliegtuigen afgevuurde raketten heeft onderschept.

Vanochtend herhaalde de Israelische premier Benjamin Netanyahu dat Israel op elke aanval op zijn grondgebied zal reageren. “We zijn niet bereid te dulden dat op ons grondgebied wordt geschoten, en we reageren met grote kracht tegen elke agressie tegen ons,” aldus de premier, die ook als minister van Defensie fungeert, in een verklaring. “Dit is een consistent beleid dat ik volg en zal blijven doen omwille van Israels veiligheid.”

De raketaanval vanuit Syrië komt enkele dagen nadat een vliegtuig van de Israelische luchtmacht boven Noord-Israel door Syrische luchtafweer onder vuur werd genomen. Hierop antwoordde de IAF met een bombardement van een een Syrische luchtafweerbatterij nabij Quneitra.

Het is niet voor het eerst dat de Hermon toneel is van raketbeschietingen. In januari werd een door de Iraanse revolutionaire Garde afgevuurde raket boven het berggebied onderschept. Ook toen antwoordde Israel met luchtaanvallen op militaire posities in Syrië.