Twee raketten vanuit Gaza op Ashkelon afgevuurd

Donderdagavond zijn twee raketten vanuit de Gazastrook op de stad Ashkelon in Israël afgevuurd. In antwoord hierop heeft de Israëlische luchtmacht posities van Hamas getroffen.

Enkele minuten na tien uur ‘s avonds ging het luchtalarm in Zuid-Israël af. Twee raketten waren vanuit de Gazastrook richting Ashkelon afgevuurd. Een raket werd door het Iron Dome-luchtafweersysteem onderschept, het andere projectiel kwam in een open gebied neer.

Aan Islamitische Jihad gelieerde sociale media-accounts verspreidden na de raketaanval de volgende boodschap: “stel ons geduld niet op de proef, ons geduld raakt op”. De door Iran gesteunde terreurbeweging publiceerde onlangs een video waarin het dreigt met raketaanvallen op Israël naar aanleiding van de verslechterende toestand van Maher al-Akhras. Al-Akhras – door Islamitische Jihad zelf als lid bevestigd – is in juli gearresteerd en in administratieve detentie geplaatst door de Israëlische autoriteiten, waartegen hij protesteert met een inmiddels meer dan tachtig dagen durende hongerstaking. Inmiddels is hij in het Kaplan-ziekenhuis opgenomen en weigert hij nog steeds te eten.

De beschieting met twee raketten op Ashkelon vindt slechts twee dagen na de vorige raketaanval plaats. Toen lagen dorpen in Israël onder vuur nadat de IDF een uit de Gazastrook afkomstige infiltratietunnel had ontdekt. De Israëlische luchtmacht reageerde hierop met het treffen van ondergrondse infrastructuur van Hamas in de kustenclave.

Dit keer heeft de Israëlische luchtmacht opnieuw ondergrondse infrastructuur van Hamas gebombardeerd in antwoord op de raketaanval. Daarnaast meldt de IDF dat een wapenfabriek van de terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt is getroffen.

Volgens bronnen in Gaza zou vlak na de raketaanval raketten van Islamitische Jihad zijn geconfisqueerd door Hamas. Deze ongebruikelijke gang van zaken wijst erop dat Hamas de financiële injecties uit Qatar veilig wil stellen. Momenteel vinden bemiddelingen plaats om de komende maanden, in lijn met de afgelopen twee jaar, miljoenen dollars tot de Gazastrook toe te laten. Qatar zelf geeft de voorkeur het geld te investeren in infrastructuur, Hamas prefereert echter het geld uit te delen aan armlastige gezinnen in Gaza om aan populariteit te winnen. In ruil voor het doorlaten van de Qatarese contanten en het versoepelen van de blokkade, verlangt Israël rust. Eerdere, vergelijkbare wapenstilstandsakkoorden werden echter regelmatig verbroken met raketaanvallen op Israël.