Twee vermeend Israëlische luchtaanvallen in Syrië

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 4 sep 2020 IAF IRAN SYRIE

Deze week hebben twee vermeend Israëlische luchtaanvallen plaatsgevonden in Syrië. De bombardementen zouden de mogelijkheid voor de Iraanse Revolutionaire Garde om wapens te transporteren hebben beperkt. 

In de nacht van maandag op dinsdag werd Damascus International Airport getroffen door vanaf vliegtuigen afgevuurde raketten. Uit satellietbeelden blijkt dat een hoofdkwartier en een depot, naar verluidt in gebruik door de Iraanse Revolutionaire Garde, zijn verwoest bij de aanval.

Volgens Syrische staatsmedia zijn bij de vermeend Israëlische luchtaanval twee Syrische militairen omgekomen en zeven gewond geraakt. Daarnaast zou een vrouw zijn om het leven zijn gekomen en haar man gewond. Oppositiemedium Aleppo Today stelt dat het huis van het echtpaar is geraakt door een door het Syrische leger afgevuurde luchtafweerraket.

In de nacht van woensdag op donderdag was opnieuw sprake van een vermeend Israëlische luchtaanval. Vliegbasis T-4 nabij Homs, dat in het verleden vaker doelwit is geweest van bombardementen, werd die nacht getroffen. Bij de luchtaanval is de landingsbaan beschadigd geraakt, waardoor het vliegveld niet meer kan opereren.

ImageSat International concludeert op basis van de satellietbeelden dat de luchtaanvallen gericht waren op de mogelijkheden van de Iraanse Revolutionaire Garde om wapens te transporteren. Zowel Damascus International Airport als T-4 zouden door Iran gebruikt worden om geavanceerde wapens te vervoeren, en de vermeend Israëlische luchtaanvallen waren erop gericht deze logistiek te ondermijnen.

De Garde vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog. In ruil hiervoor heeft Iran carte blanche gekregen om militante proxies zoals Hezbollah in Libanon en Syrië te bewapenen en zich zo aan de grens met Israël in te graven. Sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft de Israëlische luchtmacht honderden tot duizenden luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, met als doel de Iraanse ingraving en de wapentransporten bestemd voor Iraanse proxies tegen te gaan.

In juli is bij een Israëlische luchtaanval in Syrië een strijder van Hezbollah omgekomen. Israël houdt rekening met een vergeldingsaanval door de Libanese terreurbeweging, en er zijn al een aantal pogingen daartoe gedaan. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft laten weten dat zijn terreurgroep niet zal rusten tot een Israëlische militair is gedood.