Twee vermeende Israëlische luchtaanvallen in Syrië

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 1 mei 2020 HEZBOLLAH IAF IRAN SYRIE

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben Israëlische helikopters naar verluidt door Iran gesteunde strijders op de Syrische zijde van de Golanhoogten bestookt. Daarnaast zou de Israëlische luchtmacht vrijdagochtend een wapenopslagplaats in de buurt van Homs hebben gebombardeerd.

Volgens Syrisch staatsmedium SANA hebben helikopters van de Israëlische luchtmacht afgelopen nacht vanaf de door Israël gecontroleerde Golan raketten richting Quneitra afgevuurd. De projectielen zouden slechts materiële schade in het Syrische grensgebied hebben veroorzaakt, aldus SANA.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten was het doelwit van de helikopteraanval posities van Iraanse proxies. Eerder deze week liet de Israëlische minister van Defensie Naftali Bennet weten dat het Israëlische beleid niet langer slechts gericht is op het tegengaan van de Iraanse ingraving in Syrië, maar het uitdrijven van Iran uit het buurland van Israël.

De Iraanse Revolutionaire Garde vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog. In ruil hiervoor heeft Iran carte blanche gekregen om militante proxies zoals in Libanon en Syrië te bewapenen en zich zo aan de grens met Israël in te graven. Sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft de Israëlische luchtmacht honderden tot duizenden luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, met als doel de Iraanse ingraving en de wapentransporten bestemd voor Iraanse proxies tegen te gaan. Naar verluidt heeft de Israëlische luchtmacht haar operaties tegen Iran recentelijk uitgebreid naar Irak. De afgelopen maanden werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen. 

Minder dan twaalf uur na de helikopteraanval, ontplofte een wapenopslagplaats in de buurt van Homs. Bij de grote explosie zijn tien gewonden gevallen, zo melden Syrische media. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is het depot gebombardeerd door de Israëlische luchtmacht en lagen er wapens opgeslagen van de Libanese terreurgroep Hezbollah. Aanvallen gedurende de dag in Syrië door de Israëlische luchtmacht zijn zeldzaam – de missies gericht op het uitschakelen van wapentransporten voor Iraanse proxies zoals Hezbollah vinden meestal ’s nachts plaats.

De Syrische regering ontkent dat Israël achter de ontploffing van de wapenopslagplaats zou zitten. Damascus beweert dat de explosie het gevolg was van een “menselijke fout” tijdens het transporteren van munitie. Volgens analisten probeert het Assad-regime met deze bewering in de doofpot te stoppen dat de Israëlische luchtmacht alweer een aanval heeft uitgevoerd.

De afgelopen twee weken was Syrië het toneel van meerdere vermeende Israëlische luchtaanvallen. Twee weken geleden werd een voertuig getroffen in de buurt van de grens met Libanon: volgens analisten een waarschuwing van Israël aan Iran en diens terreurproxies dat het de strategische dreiging niet duldt. Een week later vond bij Palmyra een luchtaanval plaats. Op de afgelopen vroege maandagochtend is naar verluidt de Syrische vliegbasis Mezzeh gebombardeerd, waar meerdere Iraanse hoofdkwartieren zouden zijn getroffen.