Twee veroordeeld voor Hezbollah-busbom Burgas

Twee medeplegers van de bomaanslag in Burgas in 2012 zijn in Bulgarije bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Bij de aanslag op 19 juli 2012, op het vliegveld van Burgas aan de Bulgaarse kust, bliezen terroristen van Hezbollah een bus met Israelische toeristen op. 5 Israeli’s en de Bulgaarse buschauffeur werden gedood; 38 Israeli’s raakten gewond. De veroordeelde terroristen bevinden zich vermoedelijk al jaren weer in Libanon.

Deze bus met Israelische toeristen werd op 19 juli 2012 opgeblazen door terroristen in Bulgarije (Foto: Reuters)

 

Bulgarije heeft Libanon al eerder om uitlevering van de verdachten verzocht, vooralsnog zonder succes. Het gaat om ene Meliad Farah, een Australische Libanees, en Hassan El Hajj Hassan, een Canadese Libanees, die de hoofddader Muhammed Hassan el Husseini (Frans-Libanees) hielpen de bom te bouwen, en mogelijkerwijs de bom zelf detoneerden met een afstandsbediening. El Husseini werd zelf ook gedood in de explosie. Volgens ooggetuigen ontplofte de bom toen hij deze in het bagageruim van de bus vol Israelische jongeren onderweg naar Sunny Beach probeerde te plaatsen. Farah en Hassan wisten de avond na de aanslag Bulgarije te verlaten.

Daders, maar niet Hezbollah veroordeeld

Al in 2018 werd helaas bekend dat het Bulgaarse OM alleen de twee gevluchte medeplegers vervolgd zouden worden, en niet Hezbollah zelf als terroristische organisatie. In 2013 liet de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken weten dat bekend was dat de aanslag door Hezbollah gepleegd was; daders wiste valse rijbewijzen gebruikt door de terroristen terug te traceren naar één specifieke printer in een universiteit in Libanon.

Desalniettemin is er niet voor gekozen om Hezbollah als organisatie te vervolgen, maar enkel de twee verdachten. Het Bulgaarse strafrecht is blijkbaar niet geschikt voor het vervolgen van terroristische groeperingen. Ook kwalijk is dat Bulgarije tot op de dag van vandaag alleen de ‘militaire’ tak van Hezbollah als terroristische organisatie erkent, en niet de ‘politieke’ tak of de organisatie als geheel. Bekend is dat deze twee zogenaamd verschillende takken veelal uit dezelfde individuen bestaan. Inmiddels beschouwen onder meer Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Litouwen wél Hezbollah als geheel als terroristische organisatie. De aanslag in Burgas vormde indertijd aanleiding voor de EU om tenminste de ‘militaire’ tak van de organisatie als terroristische groepering te veroordelen. Het was de dodelijkste aanslag op Israeli’s buiten Israel sinds de aanslagen in Sinaï in 2004.