Tweede golf coronavirus; spoedwet ’s nachts doorgevoerd

De Knesset heeft in de nacht van maandag op dinsdag een spoedwet goedgekeurd, die de regering bevoegdheden geeft om noodverordeningen uit te roepen om het coronavirus tegen te gaan, zonder eerst de Knesset te raadplegen. De zogenaamde Richtlijnenwet geeft de regering vervolgens 7 dagen om goedkeuring van de Knesset te krijgen ná het nemen noodmaatregelen. De nieuwe wet is bedoeld om de tweede besmettingsgolf van COVID-19 tegen te gaan, die Israel momenteel teistert. In de afgelopen 24 uur is er een recordaantal van meer dan 1.300 nieuwe besmettingen gesignaleerd.

Verschillende steden zoals Lod (foto) zijn als coronabrandhaarden afgezet door politie, en onder plaatselijke lockdown gezet. (Foto: TPS)

De Knessetleden vergaderden tot diep in de nacht over de controversiële noodwetgeving, nu het aantal coronapatiënten in het land sneller stijgt dan ooit tevoren. De wet werd aangenomen rond 04.15 uur, met een meerderheid van 29 tegen 24 stemmen. Naast de Richtlijnenwet werd die nacht een voorstel aangenomen om de boete verhogen voor het niet-dragen van een mondkapje in de openbare ruimte van NIS 200 (€51) naar NIS 500 (€128).

Volgens de nieuwe wet kan de regering noodmaatregelen nemen op plekken en in situaties waarin er een ‘reëel risico van verspreiding van het virus en ernstige schade aan de volksgezondheid’ bestaat. Een meerderheid van de Knesset kan maatregelen genomen onder deze wet opheffen. Qua opzet lijkt de Richtlijnenwet op de voorgestelde Nederlandse corona-spoedwet, die afgekeurd werd door de Raad van State wegens gebrek aan democratische controle.

Een demonstrant houdt een bord omhoog met ‘Red de democratie’. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

‘Naast clubs en sporthallen, nu ook Knesset gesloten’

“Het is echt ongelofelijk dat we over elke kleinigheid een wet moeten maken,” stelde premier Netanyahu. Het standpunt van zijn regering is dat overleggen over noodmaatregelen in de Knesset voor vertraging zorgt, reden voor het indienen van het wetsvoorstel.

De Richtlijnenwet heeft vooral de oppositie hard tegen de borst gestoten. “Naast clubs, sporthallen en evenementenhallen, heeft Netanyahu nu ook de Knesset gesloten,” klaagde Arbeid-Knessetlid Merav Michaeli, die als enige van de drie leden van haar partij niet meeregeert en in de oppositie zit. 

“Geen uitkeringen, geen noodhulp, het enige waar deze regering kan is wetten maken tegen de democratie,” woedde Tamar Zandberg van Meretz. “Netanyahu geeft het Israelische publiek en de democratie de schuld van zijn eigen falen in de strijd tegen het coronavirus,” volgens oppositieleider Yair Lapid van Yesh Atid-Telem.

 

Het aantal nieuwe coronagevallen per miljoen inwoners in Brazilië, de VS, de EU en Israel vergeleken. Het aantal besmettingen in Israel stijgt explosief. (Financial Times)

Recordaantal besmettingen

Aan het begin van de pandemie gold Israel nog als voorbeeld van een effectieve aanpak van het virus, die leidde tot een sterke daling van het aantal besmettingsgevallen. Nu groeit het aantal nieuwe besmettingen nog sneller dan in de zeer zwaar getroffen VS (zie grafiek links). ‘Dit is nu Israel’s pandemie’, tweette Amerikaans epidemioloog Eric Feigl-Ding. Het dagelijkse aantal nieuwe patiënten steeg in Israel met meer dan 500%. 

Het land ging van een bijna totale lockdown, waarbij mensen niet verder dan 100 meter hun deur uit mochten, naar het vroegtijdig en tegelijk openen van kapperszaken, stranden, cafés, bars en restaurants.

Verschillende steden met uit de hand gelopen uitbraken zijn afgesloten voor niet-bewoners met wegversperringen. Er werden nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor het openbaar vervoer: bussen mogen niet meer dan voor 50% vol rijden, en moeten ramen opendoen indien mogelijk. Deze regels werden niet tijdig  doorgegeven aan vervoerders, en daardoor niet gehandhaafd.

Professor Siegal Sadetzki, directeur gezondheidszorg van het Ministerie van Volksgezondheid, stapte dinsdag op. In haar ontslagbrief hekelde zij het beleid en de maatregelen tegen de ziekte: “Bij de eerste golf zagen we professioneel en ethisch leiderschap, dat mensenlevens beschermen boven alles stelde. Nu zien we beleidsmakers zonder gezag, die achter de feiten aan lopen.”

 

Plaatsvervangend premier en defensieminister Benny Gantz moest vanaf vandaag in quarantaine, nu hij contact heeft gehad met een drager van SARS-CoV-2, zoals ‘corona’ officieel heet. “Gantz voelt zich goed, en zal het ministerie leiden en zijn overige publieke taken uitvoeren vanuit isolatie,” berichtte het ministerie. Hij zal thuis moeten zitten tot de uitslag van zijn PCR-test bekend is.

Het totale aantal nieuwe besmettingen in Israel per dag (per 8 juli 2020) (Wikipedia)