Tweede Kamer stemt voor financiering actieplan aanpak antisemitisme

De overheid zal de komende jaren €3 miljoen besteden aan maatregelen gericht tegen antisemitisme. Dat is besloten met een amendement, dat zojuist door de Tweede Kamer is aangenomen.

Eerder dit jaar heeft het kabinet besloten om een bedrag van €3 miljoen vrij te maken voor antisemitismebestrijding. In het licht van het toenemende antisemitisme, noemde ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers het besluit “een investering in onze beschaving”.

Over 2019 is dat bedrag nog niet tot besteding gekomen. Daarom hebben Tweede Kamerleden Yeşilgöz-Zegerius (VVD) en Van der Graaf (CU) een amendement ingediend om dat alsnog te doen. De Tweede Kamer heeft vandaag unaniem voor gestemd.

Het amendement stelt specifiek verplicht om het bedrag in te zetten voor een actieplan aanpak antisemitisme, en niet versnipperd in te zetten voor een algemeen plan tegen discriminatie. Zoals uitgebreid betoogd in de initiatiefnota voor een effectievere aanpak van antisemitisme, is een dergelijke stap nodig voor de effectiviteit van antidiscriminatiebeleid. Tegelijkertijd, zo merken de initiatiefnemers Yeşilgöz-Zegerius en Segers op, moet dit een gerichte aanpak van andere vormen van discriminatie juist niet in de weg staan.

Over waar het bedrag precies aan besteed zal worden, is nog niet besloten. De initiatiefnota bevatten een reeks voorstellen die zijn voortgekomen uit eerdere overleggen met onderzoekers en organisaties gespecialiseerd in het thema antisemitisme.