Tweede Kamer stemt voor motie om bij antisemitisme voetbalwedstrijden sneller stil te leggen

De Tweede Kamer heeft unaniem voor een motie gestemd die stelt “dat een wedstrijd net als bij racisme ook bij antisemitisme en homofobie sneller moet worden stilgelegd”. Het aangenomen voorstel komt uit de koker van D66-Kamerleden Vera Bergkamp en Antje Diertens.

De ingediende motie kwam enkele weken na een racistisch incident bij het betaalde voetbal. Tijdens de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior werden racistische uitlatingen gedaan aan het adres van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. Hierop legde de scheidsrechter de match tien minuten stil. 

Enkele dagen na het racisme tijdens FC Den Bosch-Excelsior, hebben het Kabinet en de KNVB een “aanvalsplan tegen racisme” gepresenteerd. Het plan bevat verschillende stappen, waaronder het gebruik van slimme camera’s om daders sneller op te kunnen sporen, een app om melding te doen van incidenten, een stadionverbod in combinatie met meldplicht, het inzetten van strafrechtelijke vervolging en een meer persoonsgerichte aanpak.

Gelijke monniken, gelijke kappen

Naast racisme komen ook homofobie en antisemitisme regelmatig voor bij voetbal, aldus Bergkamp en Diertens. In hun voorstel stellen de D66-Kamerleden “dat een wedstrijd net als bij racisme ook bij antisemitisme en homofobie sneller moet worden stilgelegd”. 

In de motie wordt de regering verzocht bij de aanpak van racisme ook te kijken naar mogelijkheden om homofobie en antisemitisme te bestrijden. Bergkamp en Diertens noemen hierbij expliciet preventie. Deze preventie dient “door middel van cursussen en voorlichting expliciet onderdeel te maken van de aanpak”. De Tweede Kamer stemde vandaag unaniem voor de motie.

CIDI pleit al jaren voor maatregelen tegen antisemitisme bij voetbal. Zover CIDI weet, is in het Nederlands voetbal nog nooit een wedstrijd stilgelegd in verband met antisemitisme – ondanks de vele malen dat antisemitische spreekkoren en andere uitlatingen plaats hebben gevonden tijdens matches.