Tweede Kamer wil opheldering over Nederlandse financiering terreur-NGO UAWC

De PVV, ChristenUnie en SGP willen dat minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) opheldering geeft over Nederlandse subsidies voor een Palestijnse NGO waar terroristen van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) werkzaam waren. De drie partijen roepen in Kamervragen op om de geldkraan naar de omstreden Union of Agricultural Work Committees (UAWC) per direct dicht te draaien. De vragen volgen na berichtgeving door UK Lawyers For Israel (UKLFI). De organisatie waarschuwde Nederland al twee keer eerder voor de PFLP-banden, maar zonder resultaat.

Medewerkers van de UAWC zaten in het verleden celstraffen uit voor PFLP-activiteiten. Nog schokkender is hun nauwe betrokkenheid bij een bomaanslag nabij Dolev vorige zomer. Bij die aanslag kwam de 17-jarige Rina Shenrav om het leven. Haar vader, rabbijn Eitan Shenrav, evenals Rina’s 19-jarige broer Dvir raakten gewond. Een van de medewerkers van UAWC was leider van de verantwoordelijke terreurcel, een andere medewerker zou toestemming hebben gegeven voor de aanslag.

CIDI schreef reeds in oktober vorig jaar over de banden tussen de UAWC en de marxistische terreurbeweging. USAID, het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingssamenwerking, noemt de UAWC de landbouworganisatie van de PFLP. Ook de Palestijnse factie Fatah zegt dat de UAWC gelieerd is aan de PFLP. Ondanks dat de UAWC te linken is aan een terreurbeweging, heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken er klaarblijkelijk geen problemen mee om deze controversiële NGO te financieren. Nederland gaf de afgelopen 10 jaar zo’n 23 miljoen dollar subsidie.

Nederland gewaarschuwd

Op 23 augustus 2019 vond een dodelijke bomaanslag plaats bij de Ein Dubin-bron nabij de nederzetting Dolev. De 46-jarige rabbijn Eitan Shenrav en zijn 19-jarige zoon Dvir raakten gewond. De 17-jarige Rina kwam bij de aanval om het leven. Toen in oktober de verantwoordelijken werden gearresteerd, bleek een van hen werkzaam te zijn voor de UAWC. Samer Arbid is niet alleen hoofdverdachte van de aanslag, maar was eerder tevens financieel directeur van de UAWC.

Nu blijkt dat Nederland al voor de fatale aanslag werd gewaarschuwd voor de nauwe betrokkenheid van PFLP-terroristen bij de UAWC. UK Lawyers for Israel stuurde in mei 2019 een brief naar Peter Mollema, destijds hoofd van de Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse stad Ramallah, waarin werd gewezen op de terreurbanden. UKLFI ontving naar eigen zeggen echter nooit een antwoord, zo schreef de organisatie afgelopen week. Drie maanden na de waarschuwing van UKLFI volgde de aanslag bij Dolev.

In de brief ging UKLFI in het bijzonder in op Abdul Razaq Farraj. De medewerker van UAWC werd volgens UKLFI sinds 1986 regelmatig gearresteerd door de Israelische veiligheidsdiensten, en werd binnen 10 jaar twee keer veroordeeld voor PFLP-activiteiten. In 2002, 2009 en 2011 werd hij op basis van informatie van inlichtingendiensten vastgehouden in administratieve detentie. Desondanks werd Farraj 30 jaar lang aangehouden als medewerker van UAWC. Volgens zijn meest recente aanklacht zou hij toestemming hebben gegeven voor de aanslag in augustus 2019.

Kamervragen

Er lijken dus ten minste twee medewerkers van een door Nederland gefinancierde NGO verantwoordelijk te zijn voor de aanslag waarbij de 17-jarige Rina om het leven kwam. Eerdere signalen werden echter genegeerd door de regering, aldus UK Lawyers for Israel. Begin mei dit jaar stuurde UKLFI daarom opnieuw een brief, dit keer naar het kantoor van minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking). Opnieuw werd verzocht de financiering van de UAWC stop te zetten, maar opnieuw bleef een antwoord uit.

Na de publicatie van UKLFI op 23 juni besloten Tweede Kamerleden van de PVV, ChristenUnie en SGP vragen te stellen aan Kaag. De gezamenlijke vragen volgen op eerdere schriftelijke vragen van de PVV, die al voor het weekend werden ingediend. De drie partijen willen van Kaag weten of de berichtgeving van UK Lawyers for Israel klopt, en of ze inderdaad de waarschuwingen over de UAWC heeft genegeerd.

Als het aan de Kamerleden ligt moet de minister in kaart gaan brengen welke door Nederland gesubsidieerde NGO’s banden hebben met terreurgroepen, en de financiering hiervan zo snel mogelijk stopzetten. In 2018 kwam ook al naar buiten dat een PFLP-terrorist werkzaam was bij een Palestijnse NGO die geld ontving uit Nederland. Ministers Blok en Kaag lieten toen echter weten geen reden te zien om de selectiecriteria voor Nederlandse subsidieverlening aan te passen.