Twijfel over wangedrag militairen in Gaza

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 19 mrt 2009 GAZA PALESTIJNEN

De Israëlische legertop heeft een onderzoek gelast naar vermeend wangedrag en ernstige schendingen van de voorschriften door militairen tijdens de recente operatie in Gaza. De advocaat-generaal Avichai Mendelblit van de Israëlische krijgsraad heeft de onderzoekseenheid van de militaire politie opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar aanleiding van verhalen van soldaten tijdens een vorige maand gehouden bijeenkomst op de militaire academie Oranim in Tivon.', '

Israëlische militairen zouden in Gaza willekeurig burgers hebben gedood. Er komt uit de getuigenissen een beeld naar voren als zouden Israëlische militairen de Palestijnen verachten en persoonlijke bezittingen van Palestijnen met opzet hebben vernietigden. 

Horen zeggen 
 

De militairen die over het wangedrag hebben verteld, blijken datoverigens niet zelf te hebben gezien. Ze zijn afgegaan op verhalen vananderen. Daardoor wordt hun geloofwaardigheid inmiddels in twijfelgetrokken.

Ook hebben andere militairen die deelnamen aan het offensief in Gaza, de beweringen over immoreel gedrag tegengesproken. Ze benadrukken dat ze alleen op gewapende terroristen of mensen die een bedreiging vormden, mochten schieten. Een paratroepers verklaarde: "Er zijn altijd een paar idioten die de fout ingaan maar de meeste soldaten hebben Israël eervol en met een hoge moraal vertegenwoordigd." 

De Israëlische krant Jerusalem Post tekent aan dat de verhalen van de betreffende militairen naar buiten zijn gebracht door Dani Zamir, die de bijeenkomst leidde. Zijn naam komt voor in het boek “Refusnik ,Israël's Soldiers of Conscience” dat in 2004 verscheen. Daarin wordt hij beschreven als "een reserve-officier van kibboets Ayelet Hashahar die werd veroordeeld tot 28 dagen voor zijn weigering om dienst te doen in Nablus." Waaraan de Jerusalem Post toevoegt: “De getuigenissen van de soldaten waarvoor hij publiek de aandacht vroeg, lijken – wat eentoeval – zijn standpunten te bevestigen.”
Een eerder onderzoek van het Israëlische leger naar misstanden tijdens het offensief heeft tot dusver niets opgeleverd.