Twintig jaar handelsbetrekkingen tussen Israel en Jordanië

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 3 nov 2014 VREDESPROCES VS

Trucks naar JordanieTer gelegenheid van de ondertekening van het vredesakkoord tussen Israel en Jordanië, dat 20 jaar geleden op 26 oktober 1994 werd ondertekend, heeft het Israelische Export Instituut gegevens gepubliceerd over de export in deze periode tussen de landen. In het vredesakkoord werden zaken afgewikkeld betreffende de grenzen en de verdeling van middelen tussen Israel en Jordanië.

In 1997 werd een belangrijke handelsovereenkomst getekend door Israel, Jordanië en de VS. Doel van de overeenkomst was het stimuleren van economische samenwerking om hiermee het vredesproces in het Midden-Oosten te ondersteunen. De overeenkomst blijkt na 20 jaar te hebben bijgedragen aan het versterken van de politieke relatie en de handelsbetrekkingen tussen Israel en Jordanië. In 1998 bleek de handel tussen beide landen een waarde van ongeveer 20 miljoen euro te bedragen. Zes jaar later, in 2004, was die waarde met 400% gestegen, naar een bedrag van 106 miljoen euro.

Op basis van de vrijgegeven gegevens van het Export Instituut was de omvang van de handel (import en export) tussen Israel en Jordanië vorig jaar zelfs goed voor een bedrag van ongeveer 286 miljoen euro. Jordanië was hiermee in 2013 de 39ste handelspartner van Israel. De totale handel tussen Israel en Jordanië blijkt voor het eerste half jaar van 2014 in vergelijking met dezelfde periode in het 2013 met twee 2% gestegen.