Update: aangifte na gescheld om Israelische vlag

Vlag AlmereGeslaagd, de vlag kan uit! Dat dachten de laatste dagen heel veel leerlingen – ook David (niet zijn echte naam) in Almere. En zoals meer leerlingen wilde hij naast de Nederlandse vlag een ander voor hem betekenisvol doek uithangen: in zijn geval de Israelische vlag. Maar binnen een paar minuten kregen David en zijn vader meerdere antisemitische scheldpartijen over zich heen.

In de Faunabuurt in Almere hangen vlaggen van verschillende landen vrolijk te wapperen. Alleen die Israelische vlag, die er alleen even werd geplaatst ‘voor een foto’, bleek aanleiding voor gescheld en gedreig. De vlag hing volgens de melder bij CIDI “nog geen 10 minuten buiten” of uit voorbij rijdende auto’s werd geschreeuwd: “Kankerjoden”, “vuile zionisten” en “we pakken jullie”, aldus de vader van de geslaagde jongen. Het is de eerste keer dat hij last heeft van antisemitisme, zegt hij.

Binnenkort emigreert zijn zoon naar Israel. Behalve de aantrekkingskracht van het Joodse land, spelen de huidige ontwikkelingen omtrent het antisemitisme een rol bij zijn vertrek. De vader liet weten dat David ook op zijn bijbaan anders werd behandeld toen collega’s erachter kwamen dat hij Joods is.

“Het is triest en zeer zorgelijk” dat dit gebeurt, zei CIDI-directeur Hanna Luden in een reactie in The Post Online.
Antisemitisch gescheld komt vaker voor in Almere. In 2015 telde CIDI drie meldingen uit Almere.

Update:

De vader van David heeft dinsdag aangifte gedaan bij de politie in Almere. De politie liet hem weten een team op de zaak te hebben gezet en neemt de aangifte volgens de vader ‘serieus’. Ook de gemeente Almere heeft contact met hem opgenomen. Later op de dag zal de burgemeester dit ook doen.

 

 

Klik hier voor de reactie van CIDI in TPO.

 

Afbeelding: Facebook