Uitschakelen vijanden ook VS-beleid

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 18 jun 2003 EU HAMAS ISRAEL TERRORISME VS

Israel heeft internationaal veel kritiek geoogst met het elimineren van terroristen en de leiders van terreurorganisaties. Vooral de mislukte Israelische aanslag op Hamasleider Abdoel Aziz Rantisi werd in harde bewoordingen afgekeurd en de Amerikaanse president Bush liet weten ‘ernstig verontrust’ te zijn.

Maar na de bloedige Hamas-aanslag van vorige week op een stadsbus in Jeruzalem draaide de retorische wind uit Washington. Vanuit zijn weekendverblijf in Kennebunkport eiste Bush dat ‘keihard’ tegen Hamas wordt opgetreden.

De VS zelf hebben door de jaren heen terrorisme steeds met geweld bestreden en beantwoord, waarbij niet altijd ‘proportioneel’ werd gehandeld. Na de gelijktijdige aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania (1998) bombardeerde de US Airforce doelen in Afghanistan en Soedan. In dat laatste land werd onder andere een chemische fabriek vernietigd, naar later bleek een volstrekt legitiem werkend bedrijf.

Ook de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole (12 oktober 2000) werd beantwoord door een reeks Amerikaanse acties, waarvan de laatste als twee druppels water lijkt op de Israelische helikopteraanvallen op Hamasleiders. Op 30 oktober 2002, twee jaar na de aanslag op de Cole, werden zes van de verdachten in Jemen gedood toen hun auto werd getroffen door een Amerikaanse Hellfire-raket. Het projectiel was afgevuurd door een onbemand vliegtuigje, een zogenaamde Predator.

Op 7 april gooide een Amerikaanse B-1 bommenwerper van kilometers hoog vier satelliet-geleide bommen van 2.000 kilo op een flatgebouw in de Mansoerwijk van Bagdad. De aanval, door Washington ‘decapitation strike’ genoemd, werd gepleegd omdat Saddam Hoessein mogelijk in het op de begane grond gevestigde restaurant zat te lunchen. Het gebouw werd volledig vernietigd, waarbij een onbekend aantal bewoners en passanten om het leven kwam. Of Saddam zich tijdens het bombardement inderdaad in het restaurant bevond is tot op heden niet duidelijk.