UNIFIL-soldaten in Libanon gewond door explosie

Vijf Franse soldaten, van de United Nations Interim Force in Libanon (UNIFIL) , zijn vandaag gewond geraakt tijdens hun patrouille.

Er ontplofte een bom dicht bij de jeep van de Fransen aan de rand van de stad Tyrus. "Ik kan bevestigen dat een UNIFIL voertuig werd getroffen door een explosie in Tyrus," heeft UNIFIL woordvoerder Andrea Tenenti verklaard. Naast de gewonde UNIFIL-soldaten werden er ook twee voorbijgangers verwond bij de explosie. De aanslag van vandaag is de derde aanslag op UNIFIL troepen sinds mei. De UNIFIL troepen zijn gestationeerd aan de zuidelijke grens van Libanon om de vrede te bewaren. Israel wordt vanuit het zuidelijk deel van Libanon af en toe beschoten met raketten.

Twee eerdere aanslagen op blauwhelmen dit jaar, in mei en juli,vonden plaats in de buurt van de stad Sidon. De aanslag in mei had tot gevolg dat er zes Italiaanse soldaten werden verwond. In Italië ontstond hierdoor een discussie in het parlement. De discussie spitste zich toe op een mogelijke vermindering van de bijdrage aan de vredesoperatie in Libanon. De aanslag in juli had tot gevolg dat er zes Fransen gewonden vielen.   

De UNIFIL troepenmacht, opgebouwd uit bijdragen van 35 landen, heeft ongeveer 12.000 troepen en marine-personeel in Libanon gestationeerd. Het grote aantal troepen is het gevolg van VN-Veiligheidsraad resolutie 1701, uit 2006. Deze resolutie werd uitgevaardigd om de oorlog tussen Hezbollah en Israel in Zuid-Libanon te beëindigen.

UNIFIL werkt samen met 15.000 soldaten van het Libanese leger om de rust aan de grens met Israel te bewaren en te voorkomen dat er wapens het gebied binnen gesmokkeld worden. Het gebied lijkt nog steeds een vrijhaven voor militante islamitische bewegingen te zijn.