Vacature Stafmedewerker Antisemitismebestrijding

Standplaats: Den Haag
Werkplekken: 1
Contractduur: 1 jaar met uitzicht op vast dienstverband, met proefperiode van een maand
Uren per week: 40 (32 uur is bespreekbaar)                               
Reageren voor: 28 november 2022

Als Stafmedewerker speel je een leidende rol in de verschillende werkzaamheden van CIDI op het gebied van antisemitismebestrijding. Je bent het aanspreekpunt voor hulp bij het opvolgen van antisemitische incidenten en adviseert aan de buitenwereld over de preventie van antisemitisme.

Jodenhaat, oftewel antisemitisme, is een diepgeworteld maatschappelijk probleem waar zowel Joden als niet-Joden mee te maken kunnen krijgen. Jij onderhoudt het Landelijk Meldpunt Antisemitische Incidenten van CIDI en staat mensen met hulpvragen en meldingen te woord. Op basis van meldingen en eigen onderzoek stel je de jaarlijkse Monitor Antisemitische Incidenten op. Je onderhoudt een breed netwerk van relevante actoren, zoals politie, OM, journalisten en leraren om actie tegen antisemitische voorvallen na te jagen en bewustwording over antisemitisme te bevorderen.

Mensen die contact zoeken via het meldpunt kunnen jou in vertrouwen nemen met hun ervaringen dankzij jouw kennis van antisemitisme en van gevoeligheden in de Joodse gemeenschap in bredere zin. Je bent gemotiveerd om mensen te helpen en om een positief verschil te maken in individuele situaties, zowel groot als klein.

Tevens speel je een leidende rol bij andere werkzaamheden van CIDI als dé antisemitismewaakhond in Nederland. Denk hierbij aan projectorganisatie- en management, het schrijven en publiceren van achtergrondartikelen over antisemitisme in de actualiteit of het geven van presentaties. Op termijn zal je het woord kunnen voeren namens CIDI in de media.

Wat ga je doen?

Naast bovengenoemde kerntaken help je bij de organisatie van het jaarlijkse seminar Lesgeven over WOII en de Holocaust voor docenten te Yad Vashem (Jeruzalem). Ook de organisatie van andere educatie-activiteiten, al dan niet met kort verblijf in het buitenland, hoort bij jouw functie. Voor alumni van de studiereizen schrijf je updates op de site www.holocausteducatie.nl, die jij bijhoudt.

De voornaamste elementen in jouw rol zijn: 
 • Opnemen, beoordelen, registreren en verder behandelen van meldingen over antisemitische incidenten. Opstellen van de jaarlijkse Monitor Antisemitische incidenten in Nederland.
 • Artikelen, persberichten, nieuwberichten en rapporten schrijven, voor eigen en algemene media, soms in samenwerking met representanten van verwante organisaties.
 • De politieke ontwikkelingen volgen op lokaal en landelijk niveau. Zorgen dat relevante ontwikkelingen op de politieke agenda komen, en deze volgen.
 • Contact onderhouden met:
  – Het Openbaar Ministerie, politie, en (beleids)ambtenaren i.v.m. specifieke incidenten, trends, en beleidsmatige zaken.
  – Het onderwijsveld: ministerie, scholen en docenten. Onderhouden en uitbreiden van ons ‘Platform Holocausteducatie’ voor docenten. Leden van relevante informatie voorzien en activiteiten organiseren.

Functie-eisen:

 • Je hebt brede kennis van antisemitisme, zowel als historisch fenomeen als actueel probleem
 • Je bent in staat om je in te leven in slachtoffers van antisemitisme
 • Je helpt mensen graag en bent communicatief vaardig, zowel in woord als schrift
 • Je bent een goede teamspeler en stemt je werkzaamheden af met collega’s
 • Je staat sterk in je schoenen en kunt opkomen voor fundamentele belangen
 • Je hebt de ambitie om de rol van CIDI als onafhankelijke belangenorganisatie tegen antisemitisme in stand te houden

Wat bieden wij jou?

CIDI is de onafhankelijke antisemitismewaakhond in Nederland. Als Stafmedewerker Antisemitismebestrijding krijg je de gelegenheid om je eigen expertise te ontwikkelen op gebieden als discriminatie, extremisme, advocacy, media en onderwijs. Uiteraard krijg je uitgebreid toegang tot scholing en het netwerk van CIDI om te blijven groeien in jouw functie.

Het salaris wordt vastgesteld in overleg, waarbij we kijken naar kennis, ervaring en aansluiting op het functieprofiel. Een pensioenregeling en reiskostenvergoeding behoren tot de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Voor meer vragen over de functie kunt je contact opnemen met Aron Vrieler (070-3646862). Je sollicitatie kan je richten aan Naomi Mestrum cidi@cidi.nl.