Van Haga verspreidt weer desinformatie van antisemitische complotwebsite

Kamerlid Wybren van Haga (FvD) heeft op Twitter opnieuw nepnieuws gedeeld van een openlijk antisemitische website. Waar hij eerder een een openlijk antisemitisch account retweette en later in de Kamer angst en grove onjuistheden verspreidde over het Israelische vaccinatieprogramma, kwam hij nu met een schreeuwerige tweet over bijwerkingen van coronavaccins gebaseerd op een antisemitische complotwebsite. Van Haga is herhaaldelijk erop gewezen dat hij met dergelijke desinformatie haat en angst zaait, maar lijkt er niet voorzichtiger mee te zijn geworden.

Kamerlid Wybren van Haga (FVD) tijdens het coronadebat (Screenshot NPO/WNL)

Frontnieuws omschrijft zichzelf als een onafhankelijke nieuwspodcast en opinieweblog. De site staat echter bekend als een bron van antisemitische en zwaar racistische complottheorieën. Het artikel waar Van Haga naar refereerde, staat volgens experts ook bol van de onjuistheden en nonsens. Frontnieuws werd vorig jaar nog door knack.be omschreven als de “nieuwste leverancier van verdraaide nieuwsfeiten”. De site is de nieuwste versie van Fenixx, een website die eerder wegens openlijk antisemitische artikelen uit de lucht gehaald werd. Bovendien verspreidt de site de antisemitische QAnon complotmythe.

Van Haga is al herhaaldelijk door Twitter beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws. Eerder deelde hij al bronnen van ninefornews, een ander bekend antisemitisch nepnieuwsplatform, en retweette hij Twitter-accounts die bol staan van desinformatie betreffende de coronapandemie.

Het is schokkend dat een gekozen Tweede Kamerlid zulke dubieuze bronnen gebruikt om zo zijn kritiek te uiten op het beleid van de Nederlandse overheid aangaande de coronapandemie. Toen hij recentelijk het Israelische vaccinatiebeleid hekelde tijdens een debat met minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, kwam dat hem op grote kritiek te staan vanuit vak K. De woorden van Van Haga noopte minister De Jonge om extra te waarschuwen voor het verspreiden van desinformatie over het coronavirus en de vaccinatiecampagne.

Misleidende, bewuste vervagingen

Met deze grafiek vervagen Frontnieuws en Van Haga bewust het verschil tussen bijwerkingen en sterfgevallen door het Pfizervaccin. Ten eerste worden alle bijwerkingen van het coronavaccins weggelaten van vóór week 1 van 2021. Deze bijwerkingen zijn doorgaans beperkt tot een zere arm, spierpijn, of zich een dag lang onwel voelen. Er zijn nog geen ernstige bijwerkingen bekend van het Pfizervaccin, en er is geen enkel sterfgeval mee in verband gebracht. Lichte bijwerkingen zijn wel bekend, en komen in absolute aantallen vrij veel voor. Dat komt omdat meer dan 700 miljoen mensen al een coronavaccin gehad hebben. Alleen al het Pfizer-vaccin is toegediend aan zo’n 400 miljoen mensen, meer dan 5% van de wereldbevolking, vooral vanaf begin 2021.

Bovendien wordt met de kleine tekst een verband gesuggereerd met de trombosegevallen enkele patiënten die het AstraZeneca-vaccin toegediend kregen, maar die vooralsnog geen aantoonbaar verband hebben met het vaccin zelf. Daarnaast worden vermeende bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin niet eens in de grafiek opgenomen.

Bijwerkingen van coronavaccins worden heel nauwlettend bijgehouden. De bevindingen van de grootschalige vaccinatiecampagne in Israel worden voortdurend gedeeld met vaccinfabrikanten en wetenschappelijke laboratoria. Dit is van belang omdat deze vaccins zo grootschalig verspreid moeten worden, en deels omdat onscrupuleuze politici hun voordeel denken te halen uit het versterken van angst en wantrouwen voor deze vaccins. Hier is echter geen enkele wetenschappelijke basis voor.