Vandaag in Israel: gemeenteraadsverkiezingen en burgemeestersverkiezingen

IN ISRAEL / Door: HANNA LUDEN / 30 okt 2018 ISRAEL VERKIEZINGEN

Vandaag gaan de inwoners van Israel naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen en de (directe) burgemeestersverkiezingen. De verkozen raadsleden en burgemeesters dienen een termijn van vijf jaar. Voor het eerst in de Israelische geschiedenis is ook de verkiezingsdag voor de gemeenteraadsverkiezingen een vrije dag. Dit was al langer het geval bij de Knesset-verkiezingen.

Voorafgaand aan de verkiezingen vonden in sommige gemeenten heftige campagnes plaats. Het gebruik van de sociale media was bovendien zeer groot. Kenmerkend is dat veel kandidaten zich namens een lokale partij kandidaat stellen, zelfs als ze een relatief prominent lid van een landelijke partij zijn. Net als in Nederland zijn er in Israel veel lokale partijen die zich met name op lokale thema’s profileren. Een belangrijk thema in veel gemeenten is de openstelling van winkels en restaurants op shabbat. Op dit thema bestaan felle tegenstellingen tussen seculiere en religieuze partijen.

Jeruzalem
In Jeruzalem stelt de huidige burgemeester Nir Barkat zich niet langer kandidaat. Namens Likoed is de huidige minister voor Jeruzalem-zaken Ze’ev Elkin kandidaat en favoriet voor het burgemeesterschap. Zijn voornaamste tegenstrever is Ofer Berkovitch, die met name aanhang onder de seculiere bevolking van Jeruzalem heeft. De verwachting is dat er een tweede ronde tussen Elkin en Berkovitch zal plaatsvinden. Andere kandidaten zijn voormalig top ambtenaar Moshe Leon en de charedische Yossi Deitsch. Enkele Arabische inwoners overwogen zich kandidaat te stellen, maar trokken zich onder zware druk van de Palestijnse Autoriteit terug.

Tel Aviv-Jaffa
Ron Huldai (76) is al twintig jaar burgemeester van Tel Aviv namens de lokale partij Tel Aviv Eén en is vandaag opnieuw verkiesbaar. Verwacht wordt dat Huldai herkozen zal worden. De vraag is hoeveel stemmen de andere kandidaten in de wacht zullen slepen en hoe de gemeenteraad eruit zal zien. Andere burgemeesterskandidaten zijn Asaf Zamir en Asaf Harel namens lokale partijen en Nathan Elnatan namens de landelijke orthodoxe partij Shas. Vierentwintig (!) partijen hebben geen burgemeesterskandidaat maar willen wel zetels winnen in de gemeenteraad. Daaronder zijn landelijke partijen als Likoed, Meretz en Yesh Atid, maar ook lokale partijen als de Seculier-Groenen, een vrouwenlijst en een jongerenlijst.

Haifa
In de derde stad van Israël, een havenstad met grote, vervuilende industrie, is het effect van de zware industrie op de volksgezondheid in de afgelopen jaren het belangrijkste thema geweest. De huidige burgemeester Yona Yahav wordt uitgedaagd door Einal Kalisch-Rotem van de partij Leven in Haifa. Aanvankelijk werd haar kandidatuur geweigerd door de kiescommissie en een lokale rechtbank, maar vorige week oordeelde de Hoge Raad dat zij wel aan de verkiezingen mocht deelnemen. Volgens de peilingen maakt Kalisch-Rotem een goede kans om de verkiezingen te winnen. Andere kandidaten zijn havendirecteur Mendi Zatsman, de groene kandidaat Avihu Haan en Yisrael Savion van de Arbeidspartij. De verkiezingscampagne was ongewoon heftig, met als dieptepunt scheldpartijen, bedreigingen en een afbeelding van de burgemeester met een mes in zijn rug. Maar liefst 31 lijsten strijden om de gunst van de kiezer: de orthodoxe Agudat Yisrael en Shas, de Arabische partijen Balad en Hadash, landelijke partijen als Likoed, Kulanu en Meretz, en veel lokale partijen met namen als Haifa in de Lift, Lokaal in Haifa en De Inwonersstem.

Holon
Deze minder welvarende voorstad van Tel Aviv heeft al 25 jaar dezelfde burgemeester: Moti Sasson. Hij is weer kandidaat en men voorspelt dat hij opnieuw de verkiezingen zal winnen. In Holon is de discussie over de openingstijden van winkels een heet hangijzer, met name rondom een winkelcentrum dat winkeliers zou verplichten hun deuren op shabbat te openen. Ook is er een uitgaanscentrum dat tegen de zin van sommigen, waaronder de minister van Binnenlandse Zaken, op vrijdagavond en zaterdag geopend is.

 

Rahat – een van de snelstgroeiende steden van Israel

Rahat
Rahat ligt in het noorden van de Negev-woestijn en is de enige Bedoeïenenstad van Israël. Sinds 1993 zijn twee politici afwisselend burgemeester geweest: Tala Lkirnawi, de huidige burgemeester, en zijn grootste opponent Fais Abu Shiben. Vier andere kandidaten willen ook burgemeester worden. De verwachting is dat niemand meer dan 40% van de stemmen zal behalen en dat er een tweede ronde zal plaatsvinden. Thema’s op de politieke agenda zijn een tekort aan woningen en de positie van vrouwen, die in de Bedoeïenengemeenschap nog achtergesteld zijn maar een sterke inhaalslag maken.

Yeruham
In deze kleine stad in de Negev strijden twee jonge vrouwen om het burgemeesterschap. Tal Ohana (34) is nu locoburgemeester en neemt het op tegen Nili Aharon (30), die zich namens premier Netanyahu’s Likoedpartij heeft gekandideerd. Ilan Amkeyes is de derde kandidaat. Hij nam al tweemaal eerder deel aan de verkiezingen maar verloor beide keren.

Tzfat
In de stad van de Kabbala zijn de meeste kandidaten verbonden aan landelijke partijen. De huidige burgemeester Ilan Shochat van Yisrael Beiteinu, de partij van Minister van Defensie Avigdor Lieberman, wordt uitgedaagd door kandidaten van Likoed, Kulanu en de orthodoxe Agudat Yisrael. Er liep een strafrechtelijk onderzoek naar de huidige burgemeester, maar hij is uiteindelijk niet vervolgd.

Tiberias
Ook in Tiberias staat de politiek in het teken van de wensen van orthodoxen versus de wensen van seculieren. Het aantal orthodoxe inwoners groeit, en daarmee neemt hun invloed toe. Onlangs leidde een aanval door een groepje orthodoxe jongeren op een jong meisje dat volgens hen “niet kuis genoeg” gekleed zou zijn tot een ware rel in de stad.

Slechts één kandidaat
In achttien gemeentes en elf “lokale gebieden” is er slechts één kandidaat voor burgemeester. Daar kunnen de inwoners zich vóór of tegen deze kandidaat uitspreken. In het geval dat er meer tegenstemmen dan voorstemmen zijn, kiezen de raadsleden een burgemeester.

 

Bronnen:

De Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken;Yediot Acharonot ;  Walla;  KIPA