Vanmiddag wordt de 35ste regering van Israel geïnstalleerd

De plenaire zaal van de Knesset wordt klaar gemaakt voor de installatie van de 35ste Israelische regering

Na ingewikkelde onderhandelingen, drie verkiezingen en veel opschudding in de Israelische politiek werd zondagmiddag in Israel een regering geïnstalleerd. 

Het wordt een bijzondere ceremonie, niet alleen vanwege de omvang van de regering – 36 ministers en 15 staatssecretarissen – maar ook vanwege de nodige beperkingen vanwege het coronavirus. De regering begint als crisisregering in verband met de coronacrisis, maar hoopt de volledige termijn uit te zitten. Als dat lukt, zal na 18 maanden het premierschap overgedragen worden van Likoed-leider Benjamin Netanyahu aan Benny Gantz, die nu plaatsvervangend premier en minister van Defensie wordt.  Dan zal ook Gabi Ashkenazi, die als minister van Buitenlandse Zaken werd ingezworen, overgaan naar het ministerie van Defensie, en zal Likoedlid Miri Regev de post van minister van Buitenlandse Zaken bekleden. Miri Regev, tot zondaag minister van Cultuur, werd benoemd tot minister van Verkeer. 

De benoemingen waren tot op het laatste moment in beweging.  Het ging niet alleen om de benoemingen van ministers, maar ook om andere functies: tot vrijdag was Blauw-Wit-leider Benny Gantz Knesset-voorzitter. Yariv Levin (Likoed) werd als nieuwe Knesset-voorzitter benoemd. Ook Kamercommissies krijgen nieuwe voorzitters, uit verschillende (coalitie)partijen op basis van harde onderhandelingen. Vooral het voorzitterschap van de commissies van Wetgeving, van Financiën en van Defensie worden als belangrijke invloedsposten beschouwd. Ook maakten belangrijke ambassades deel uit van de benoemingen: Tzipi Hotovely wordt eerst voor enkele maanden minister van Nederzettingen, en wordt daarna de nieuwe Israelische ambassadeur in Londen. Gilad Erdan, sinds 2015 minister van Binnenlandse Veiligheid, Openbare Informatievoorziening en Strategische Zaken, werd benoemd als tijdelijk minister van Regionale Samenwerking, en is aangewezen als de nieuwe ambassadeur tot de VS én de VN over enkele maanden.

De kritiek over deze zeer omvangrijke regering is groot. Tegelijkertijd zijn velen opgelucht dat er na meer dan 500 dagen eindelijk een regering kon worden geïnstalleerd, en een vierde verkiezingsronde is voorkomen. 

In Israel, net als in Groot-Brittannië, hoeven parlementsleden hun Kamerlidmaatschap niet op te geven voor een ministerspost. Dit wordt de 35ste regering van Israel sinds de oprichting van de staat in 1948.