Veel zorgen in wandelgangen VN maar geen nieuw vredesplan

Deze week vond de 73ste zitting van de Algemene Vergadering bij de Verenigde Naties plaats. Er werd veelvuldig gesproken over tal van uitdagingen – waaronder het Israelisch-Palestijns conflict, maar van een nieuw vredesplan is vooralsnog geen sprake.

Op de achtergrond van de Algemene Vergadering kwam het Midden-Oosten Kwartet – bestaande uit de VS, de EU, Rusland en de VN – bijeen. Het kwartet uitte zijn “diepe” zorgen over de “voortdurende escalaties” in de Gazastrook. Daarnaast werd gesproken over vooruitzichten op vrede maar er kwam geen nieuw concreet voorstel.

Terwijl het Kwartet zijn zorgen uitsprak, had de Israelische premier Benjamin Netanyahu een ontmoeting met de Egyptische president Abdel Fatah al Sisi. Tijdens zijn toespraak voor de AVVN zei Sisi dat de Arabieren hun hand nog steeds voor vrede uitreiken. 

Abbas: “Jeruzalem is niet te koop”

Donderdag sprak de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas voor de AVVN. Hij hekelde in zijn speech de recente bezuinigingen door de VS en stelde zelfs dat daarmee de twee-statenoplossing in gevaar is gebracht. “Jeruzalem is niet te koop,” aldus Abbas die inmiddels dertien jaar van zijn vier jarige termijn als president heeft vervuld. Een Palestijnse staat zonder Oost-Jeruzalem – inclusief alle heilige plekken – is onacceptabel, zo liet de PA-president weten.

Het is echter de vraag over welk Palestina Abbas het heeft. Over de Gazastrook heeft zijn autoriteit inmiddels elf jaar niks meer te zeggen en van toenadering tot het daar besturende Hamas is ondanks vele pogingen geen sprake. De Palestijnse president keert zich dan ook tegen verschillende pogingen om de situatie in de kustenclave te verbeteren, daar dit Hamas meer legitimiteit geeft. Abbas dreigde in zijn toespraak dan ook zijn handen van Gaza af te trekken. Als Hamas geen akkoord met hem bereikt, stopt de PA-president alle geldstromen richting de strook. 

De geldstromen richting veroordeelde terroristen en hun families gaan vanuit de PA overigens nog steeds door. Deze gevangenen haalde Abbas in zijn toespraak aan als “helden.”

Netanyahu: “The more they slay, the more you pay

Diezelfde dag was het ook de beurt voor de Israelische premier Benjamin Netanyahu om voor de AVVN te spreken. Zoals verwacht maakte Netanyahu weer gebruik van attributen om zijn woorden kracht bij te zetten. In zijn toespraak onthulde de Israelische premier een nucleaire opslagplaats in Iran, en riep hij het Internationaal Atoomenergieagentschap de plek te inspecteren. Netanyahu hekelde het agentschap, dat volgens hem niets heeft gedaan met de door Israel gedeelde informatie over het geheime nucleaire archief van Iran.

De Israelische premier legde ook verschillende wapenfabrieken van Hezbollah in Libanon bloot. In deze geheime werkplaatsen worden niet-precieze raketten omgebouwd tot precieze wapens, die hun doelen in Israel tot een nauwkeurigheid van tien meter kunnen raken, aldus Netanyahu. Daarbij beschuldigde hij Hezbollah ervan de burgerbevolking van het Libanese Beiroet te gebruiken als menselijk schild. “Israel weet wat jullie doen, Israel weet waar jullie het doen, en Israel laat jullie er niet mee wegkomen,” zo waarschuwde de Likoed-premier.

Eenzelfde boodschap had Netanyahu voor Hezbollah’s broodheer, Iran. Hij liet weten dat Israel nooit zal toestaan dat een regime dat streeft naar de vernietiging van de Joodse staat, in het bezit van nucleaire wapens zal komen. Het “verwennen” van de Iraanse leiders door de EU werd door de Israelische premier dan ook gehekeld.

Over vrede met de Palestijnen liet Netanyahu weten te hopen dat die dag snel zal komen. Daarnaast gaf hij af op de betalingen voor terroristen, die Abbas in zijn speech “helden” noemde. “The more they slay, the more you pay,” aldus de Israelische premier richting de PA-president. Hij riep de VN dan ook op dit Palestijnse beleid te veroordelen.

Nog geen Amerikaans vredesplan
Van te voren werd verwacht dat de Amerikaanse president Donald Trump eindelijk zijn Deal of the Century uit de doeken zou doen. Tijdens een gesprek met de Israelische premier Benjamin Netanyahu liet Trump echter weten dat het vredesplan – waar zijn schoonzoon Jared Kushner – over “twee of drie maanden” zal worden onthuld. Over het voorstel is nog bar weinig bekend. TIjdens de bespreking met de Israelische premier liet de Amerikaanse president weliswaar weten achter een twee-statenoplossing te staan, als het uiteindelijk een een-staatsformule wordt heeft hij er naar eigen zeggen ook geen problemen mee. Alles lijkt dus nog mogelijk als het aan de Trump-administratie ligt.