Veiligheidsoverleg Israël afgelast

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 25 mrt 2002 PALESTIJNEN VS

NOS Nieuws

Het cruciale vijfde overleg tussen Israelische en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen, dat vanavond zou worden gehouden, gaat niet door. Volgens een Israelische regeringsfunctionaris hebben de Palestijnen afgezegd. Waarom is volgens de Israelische zegsman niet duidelijk.

Beide partijen studeren op Amerikaanse voorstellen voor een staakt-het-vuren. Vanavond zouden ze daar hun reacties op moeten geven aan de Amerikaanse bemiddelaar Zinni. Het overleg zou nu zijn uitgesteld tot morgen.

Een Palestijnse minister liet eerder weten dat het Palestijnse gezag serieus gaat studeren op het compromisvoorstel over een bestand met Israel, dat de Amerikaanse bemiddelaar Zinni heeft gepresenteerd. Volgens de minister is in het voorstel zowel de Palestijnse als de Israelische visie verwerkt.

Compromisvoorstel

Zinni kwam zondagavond met het plan, nadat directe besprekingen tussen Israelische en Palestijnse onderhandelaars niets hadden opgeleverd. Het plan van de Amerikaan gaat niet alleen over een staakt-het-vuren, maar ook over de vraag of de Palestijnse leider Arafat deze week naar de Arabische top in Beiroet mag.