Verdachte brute moord op Franse jodin wordt misschien niet berecht

Een man die in Parijs op brute wijze de 66-jarige Sarah Halimi heeft vermoord, wordt misschien niet berecht. De verdachte zal namelijk mogelijk ontoerekeningsvatbaar verklaard worden.

Op 4 april werd de joodse Sarah Halimi in haar appartement in haar slaap overvallen. Om iets voor half vijf ‘s ochtends drong een man haar huis binnen. Terwijl hij haar in elkaar sloeg zou hij “Allahu Akbar” hebben geroepen en verzen uit de Koran hebben geciteerd. Na de joodse vrouw in elkaar geslagen te hebben duwde de man Halimi uit een raam. De val vanaf de derde verdieping overleefde ze niet. De dader, een 27-jarige moslim van Malinese afkomst, werd een uur later gearresteerd. Sinds zijn arrestatie zit hij in een psychiatrisch ziekenhuis.

Volgens de advocaat van de verdachte is er een reële kans dat de man de daad niet aangerekend zal worden. De verdediger van de verdachte concludeert dit op basis van medische rapporten uit het psychiatrische ziekenhuis die hij deze week heeft ingezien. Juridische experts moeten zich nog over de zaak buigen en beslissen of de verdachte daadwerkelijk ontoerekeningsvatbaar is.

Een advocaat van de Halimi familie stelt dat de dader in het profiel past van een geradicaliseerde islamist. Dat de man een psychiatrische aandoening zou hebben, is volgens de raadsman minder belangrijk. Een andere advocaat van de familie zei dat de verdachte geen enkele andere persoon aanviel maar op de enige joodse bewoner van het appartement afging. Dit toont volgens hem aan dat het om een daad met voorbedachte rade gaat.

De brute moord heeft voor onrust gezorgd in Frankrijk. Op 9 april protesteerden honderden mensen bij het huis van Halimi. Uiteindelijk moest de oproerpolitie het protest opbreken, toen het tot een treffen met de buurtbewoners kwam. Een aantal joodse organisaties in Frankrijk overwegen zich in de rechtszaak te mengen. Zij zien een antisemitisch motief in de moord.

 

Bronnen: The Times of Israel, Le Monde, Le Figaro, The Jewish Chronicle.