Verdachten bekennen moord Arabische tiener

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 7 jul 2014

vaderMohammad Abu KhdeirDrie van de zes verdachten die zondagmorgen zijn gearresteerd voor de moord op de Palestijnse tiener Mohammad Abu Khdeir zouden intussen bekend hebben, en hebben meegewerkt aan een reconstructie. Het lijkt wel duidelijk dat het gaat om een wraakactie van extremistische Joden voor de ontvoering en moord van drie Israelische tieners door Palestijnse terroristen. De hoofdverdachten daarvan zijn nog steeds voortvluchtig.

De snelle arrestatie was het resultaat van een samenwerking tussen de politie en de Israelische veiligheidsdienst. Eerst bekende een van de zes verdachten tijdens een intensief verhoor, de twee anderen volgden. De zes zouden deel uitmaken van een extremistische organisatie en afkomstig zijn uit Jeruzalem en Beit Shemesh. Drie van de verdachten zijn minderjarig, een is pas 16. Zij zouden ook verdacht worden van een poging tot het ontvoeren van een jonger kind de avond daarvoor, vlak nadat de lichamen van de vermoorde drie Israelische tieners waren gevonden.

Israelische politici, rabbijnen en burgers reageerden geschokt en veroordeelden de moord. De zes worden behandeld als terroristen, en hebben bijvoorbeeld geen toegang tot een advocaat. Intussen duren de ongeregeldheden in Jeruzalem en het noorden van Israel onverminderd voort.

In een telefoongesprek met de vader van de vermoorde jongen maandag sprak premier Netanyahu opnieuw zijn afschuw uit over de verwerpelijke moord. De daders zullen de maximale straf krijgen die de wet toestaat, zei hij. “De moord op uw zoon is weerzinwekkend en valt voor een mens niet te bevatten. Voor zulke moordenaars is in onze maatschappij geen plaats.”

Foto: De vader van de vermoorde jongen in een video. Hij was vanaf het begin zeker dat het om een Joodse wraakoefening ging