Verdubbeling aantal terroristische aanslagen in Jeruzalem

terror attackHet maandelijkse rapport van de Israelische Veiligheidsdienst Shin Bet laat zien dat het aantal terreuraanslagen op Israeli’s in Jeruzalem in september ten opzichte van augustus met 100% zijn gestegen, van 13 aanslagen in augustus tot 26 in september. Op de Westbank bleef het aantal terreuraanslagen op Israeli’s op hetzelfde niveau als de voorgaande maand, 78 terreuraanslagen. In september zijn tien Israeli’s gewond geraakt als gevolg van aanslagen, dit is een stijging van drie personen ten opzichte van augustus.

In het rapport van de Israelische Veiligheidsdienst, dat deze week is gepubliceerd, is een duidelijke toename te zien in het totaal aantal aanslagen op Israeli’s vorige maand. Het totaal aantal aanslagen kwam uit op 109, dit is een stijging van 17% ten opzichte van de maand augustus toen het getal op 93 aanslagen uit kwam. De helft van de aanslagen blijken te zijn gepleegd door middel van het gooien van brandbommen. Ondanks de toename van het aantal aanslagen in Jeruzalem in september blijkt dat er gemiddeld 47% minder aanslagen per maand zijn gepleegd sinds de geweldspiraal in september 2015 op begon te lopen tussen Palestijnen en Israeli’s in Jeruzalem. In oktober 2015 werd een piek bereikt in het aantal aanslagen op Israeli’s, namelijk 620 aanslagen.

Het Palestijnse persbureau, gelieerd aan de Fatah partij van PA president Abbas, Ma’an kwam na het uitbrengen van het rapport van de Israelische Veiligheidsdienst met het bericht dat sinds, de geweldspiraal toe begon te nemen, vanaf 1 oktober 2015. Dat er in de periode tot 30 september 2016 er 274 doden zijn gevallen, waaronder 235 Palestijnen die veelal werden gedood tijdens het plegen van hun aanslag. Als gevolg van de terreuraanslagen zijn er 34 Israelische dodelijke slachtoffers te betreuren. Naast de gedode Israeli’s zijn er ook nog 5 buitenlanders omgekomen bij terreuraanslagen; twee Amerikanen, één Eritreeër, één Sudanees en één Jordaniër.

Afbeelding: Hulpverleners na afloop van een aanslag in jeruzalem, bron: Twitter