Verkiezingsavond: CIDI-gasten stemmen linkser dan Israeli´s

verkiezingsavondKieswijzerBij de schaduwverkiezingen op de CIDI-verkiezingsavond van afgelopen dinsdag was de Zionist Union de grote winnaar met 46% van de stemmen. De partij eindigde daarmee ruimschoots voor de nummer twee, Likoed, die 21% van de stemmen kreeg.

De uitslag in de Rode Hoed was zoals altijd linkser dan de echte uitslagen van de verkiezingen in Israel, waar Likoed van premier Netanyahu de grote winnaar was met 25% van de stemmen (29 à 30 zetels) tegenover 20% van de stemmen voor Zionist Union (24 zetels). (Lees hier meer over de uitslagen van de Israelische verkiezingen) Habayit Yehudi kreeg in Amsterdam nog 15% van de stemmen (6,7% in Israel), Yesh Atid 8% (9,2% in Israel), Meretz 5% (3,3% in Israel) en 5% van de aanwezigen stemden anders.

De schaduwverkiezingen waren slechts één onderdeel van de geslaagde CIDI- verkiezingsavond. Ongeveer 150 bezoekers volgden het debat tussen een zevental leden van de buitenlandcommissie van de Tweede Kamer (Harry van Bommel-SP, Michiel Servaes-PVDA, Martijn van Helvert-CDA, Wassila Hachchi-D66, Han ten Broeke-VVD, Joram van Klaveren-Bontes/van Klaveren, Roelof Bisschop-SGP)  en stelden vragen aan de politici. Voorafgaand aan dit debat werd stilgestaan bij de dood van twee Nederlandse militairen in Mali.

In een door CIJO georganiseerde debatronde verdedigden jongeren de standpunten van de Israelische partijen Likoed, Habayit Yehudi, Yesh Atid, Shas en Zionist Union over stellingen als: `Wanneer de Joodse wet in strijd zijn met de democratie, moet de Joodse wet de overhand krijgen´ en `Als onderdeel van het vredesproces zou een Palestijnse staat geaccepteerd moeten worden´.

Klapstuk van de avond was voor velen het volgen van de exitpolls via een live-verbinding met Israel, en vooral de duiding daarvan door André Krouwel van Kieskompas. 

CIDI-bestuurslid Barbara Barend reageerde voor de camera van AT5 op de uitslag van de exit polls: ‘Wat de beste regering ook is, dat vind ik heel ingewikkeld. Welke kleur, religie of wat dan ook, we zijn Amsterdammers en we moeten met elkaar leven. Dat mag toch niet worden beïnvloed door wat dan ook waar gebeurd in de wereld.’

Hier vindt u een filmpje van het verslag van de CIDI-verkiezingsavond door AT5.