Verklaring rabbijnen over homoseksualiteit is verwerpelijk

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 17 jan 2012 AMSTERDAM CIDI VS

De verklaring van 162 rabbijnen en Joodse leiders, onder wie de opperrabbijn van Amsterdam Ralbag, over homoseksualiteit is een verwerpelijk stuk.

Homoseksualiteit wordt daarin een ziekte genoemd die met therapie zou moeten worden behandeld. CIDI neemt scherp afstand van deze opvatting, die geenszins strookt met hoe de Joodse gemeenschap in brede zin tegen homoseksualiteit aankijkt. CIDI verwerpt elk onderscheid naar ras, afkomst of seksuele geaardheid.

Wij roepen rabbijn Ralbag op zijn ondertekening van het document in te trekken, of anders op te stappen als opperrabbijn van Amsterdam, een stad die vanouds tolerantie hoog in het vaandel heeft staan.

Update:
Intussen heeft ook het Dagelijks Bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam zich van de verklaring gedistantieerd en is rabbijn Ralbag voorlopig van zijn taken ontheven. Hieronder de verklaring van de Joodse Gemeente:

Het Dagelijks Bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) betreurt het dat Opperrabbijn Ralbag de Amerikaanse “Declaration On The Torah Approach To Homosexuality” (http://www.torahdec.org/) mede heeft ondertekend en zo de indruk kon ontstaan dat de Joodse Gemeente Amsterdam de inhoud van de verklaring deelt.
Dit is absoluut onjuist. Bij de Joodse Gemeente Amsterdam zijn homoseksuelen welkom en worden Joden met elk door de Nederlandse wet erkend samenlevingsverband als volwaardige leden geaccepteerd.
De Joodse Gemeente Amsterdam  betreurt het dat de Opperrabbijn deze verklaring heeft ondertekend en neemt daar uitdrukkelijk afstand van.  
De Joodse Gemeente Amsterdam biedt haar welgemeende excuses aan, aan een ieder die zich door deze verklaring op welke manier dan ook gekwetst voelt.
Het Dagelijks Bestuur heeft besloten om Opperrabbijn Ralbag (voorlopig) van zijn taken te ontheffen, in ieder geval totdat de Opperrabbijn naar Amsterdam reist, om deze kwestie te bespreken.
 


Bron foto: Michael Serphos