Vermeend Israëlische luchtaanval nabij Damascus

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 9 apr 2021 IAF IRAN SYRIE

Volgens Syrisch staatsmedium SANA heeft in de nacht van woensdag op donderdag een Israëlische luchtaanval nabij Damascus hebben plaatsgevonden. SANA meldt “materiële schade” en vier gewonde Syrische militairen.

SANA stelt dat vanuit zowel het Libanese luchtruim als het luchtruim van de Golan vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht raketten hadden afgevuurd. SANA beweert dat het merendeel van de projectielen is onderschept – een claim die het Syrische staatsmedium steevast bij Israëlische luchtaanvallen doet maar volgens analisten betwist wordt als overdreven.

Verschillende getuigen in Syrië, Libanon en Israël melden een luide knal te hebben gehoord. Het zou hier gaan om een neergestorte luchtafweerraket, die nabij het Libanese dorp Houla zou zijn neergekomen.

Bij de vermeend Israëlische luchtaanval nabij Damascus zijn volgens SANA vier Syrische militairen gewond geraakt. Daarnaast meldt het Syrische staatsmedium “materiële schade”, zonder dit verder toe te lichten.

Het is geen geheim dat Israël regelmatig Iraanse posities en wapenleveringen in Syrië bombardeert. Iran vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon en aan andere proxies in Syrië te leveren. Hiervoor maakt het gebruik van een strategische corridor die vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon loopt. Naar verluidt heeft de Israëlische luchtmacht haar operaties tegen Iran dan ook uitgebreid naar Irak. Vorig jaar werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen.

In februari werden ook al doelen nabij Damascus getroffen bij een vermeend Israëlische luchtaanval. Toen werden onder andere posities bij Damascus International Airport geraakt. Het is niet voor het eerst dat hier posities zijn gebombardeerd: de Iraanse Revolutionaire Garde gebruikt het vliegveld als hub om wapens aan verschillende proxies te leveren en opereert er ook een hoofdkwartier.