Vermeend Israëlische luchtaanval nabij Hama

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 22 jan 2021 IAF IRAN SYRIE

Volgens Syrische staatsmedia heeft op de vroege vrijdagochtend een Israëlische luchtaanval nabij Hama plaatsgevonden. Recent lijkt sprake te zijn van een toename in het aantal vermeend Israëlische acties tegen Iraanse activiteiten in Syrië.

Rond vier uur ‘s ochtends vuurden vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht raketten af vanuit het Libanese luchtruim, zo meldt Syrisch staatsmedium SANA. Volgens de staatsspreekbuis wist de Syrische luchtafweer het merendeel van de projectielen te onderscheppen. Analisten stellen echter dat deze beweringen, die SANA vrijwel altijd bij dergelijke gebeurtenissen doet, doorgaans niet kloppen.

De Syrische luchtafweer leek ditmaal intensiever in het afvuren van onderscheppingsraketten dan gebruikelijk. Op basis van verklaringen van getuigen lijkt het erop dat het leger van Assad vanuit drie verschillende locaties poogde het Syrische luchtruim te verdedigen. 

Bij de beschietingen zijn een aantal huizen in Hama beschadigd geraakt. Hierbij zijn vier doden, allen van hetzelfde gezin, en drie gewonden gevallen. Het is nog onduidelijk of hun huis geraakt is door een Israëlische raket, een Syrische luchtafweerraket of scherven na onderschepping van een projectiel in de lucht.

Het is (nog) onbekend wat exact is getroffen bij de luchtaanvallen bij Hama. Vorige week zijn werd in het oosten van Syrië wapenopslagplaatsen van de Iraanse Revolutionaire Garde en door Iran gesteunde milities en andere doelwitten, waaronder een militair hoofdkwartier, gebombardeerd. Een week eerder werden locaties rondom Damascus getroffen.

De Iraanse Garde vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog. In ruil hiervoor heeft Iran carte blanche gekregen om militante proxies zoals Hezbollah in Libanon en Syrië te bewapenen en zich zo aan de grens met Israël in te graven. Sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft de Israëlische luchtmacht honderden luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, met als doel de Iraanse ingraving en de wapentransporten bestemd voor Iraanse proxies tegen te gaan.