Vermeend Israëlische luchtaanvallen in het zuiden van Syrië

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 feb 2021 HEZBOLLAH IAF IRAN SYRIE

Op de late woensdagavond hebben volgens Syrische staatsmedia Israëlische luchtaanvallen rondom Damascus en in het zuiden van Syrië plaatsgevonden. Verschillende posities gelinkt aan de Iraanse Revolutionaire Garde en Hezbollah zouden zijn getroffen.

Volgens Syrisch staatsmedium SANA werd de aanval uitgevoerd met raketten die door vliegtuigen vanuit de lucht en vanaf Israëlisch grondgebied werden afgevuurd. Zover bekend zijn bij de beschietingen geen gewonden gevallen.

Verschillende posities in Quneitra, op de Syrische zijde van de Golan, zouden zijn getroffen. De Libanese terreurbeweging Hezbollah en andere Iraanse proxies trachten zich in het grensgebied met de Israëlische Golan in te graven. 

Het is geen geheim dat Israël regelmatig Iraanse posities en wapenleveringen in Syrië bombardeert. Iran vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon en aan andere proxies in Syrië te leveren. Hiervoor maakt het gebruik van een strategische corridor die vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon loopt. Naar verluidt heeft de Israëlische luchtmacht haar operaties tegen Iran dan ook uitgebreid naar Irak. Vorig jaar werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen.

Naast Quneitra zou ook Damascus International Airport zijn aangevallen. Deze luchtaanval past in een patroon: zoals vaker het geval waren een aantal uren eerder Iraanse vrachtvliegtuigen op het vliegveld gearriveerd. Waarschijnlijk was de vracht die de vliegtuigen hadden meegebracht het doelwit.

Het is dan ook niet voor het eerst dat het vliegveld van Damascus is getroffen. Meerdere keren waren wapendepots en Iraanse hoofdkwartieren bij de luchthaven het doelwit van vermeend Israëlische luchtaanvallen. Een keer maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de opmerking dat misschien de Belgische luchtmacht achter de bombardementen zit.

Eerder op woensdag werd een Israëlische drone beschoten terwijl het boven Libanon vloog. Hezbollah bevestigde de beschieting met luchtafweerraketten en liet weten Israëlische schendingen van het Libanese luchtruim niet langer te tolereren – voorbijgaand aan het feit dat dat de verantwoordelijkheid is van het Libanese regeringsleger, niet van een door Iran aangestuurde terreurgroep die in schending met VN-Veiligheidsraadresolutie 1701. In een reactie liet de IDF weten dat het op afstand bestuurbare vliegtuig een “routinemissie” vloog en veilig wist terug te keren. Maandag stortte een kleine quadcopter-drone neer in Libanon – toen claimde Hezbollah deze te hebben neergeschoten.

Onlangs heeft Libanon een klacht ingediend bij de VN tegen “dagelijkse schendingen” van het luchtruim door de Israëlische luchtmacht. De IAF opereert regelmatig boven Libanon om de activiteiten van terreurbeweging Hezbollah – die de vernietiging van de staat Israël nastreeft – te observeren. Daarnaast wordt het Libanese luchtruim geregeld gebruikt om daarvanuit Iraanse wapenleveringen in Syrië te onderscheppen.