Vermeende Israelische luchtaanval nabij Damascus

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 18 mei 2019 IAF SYRIE

Volgens Syrische staatsmedia hebben vliegtuigen van de Israelische luchtmacht raketten afgevuurd op doelen nabij Damascus. Zoals vaker bij vermeende Israelische luchtaanvallen, wordt geclaimd dat de Syrische luchtverdediging een aantal van de raketten zou hebben onderschept.

Vrijdagavond meldde Syrisch staatsmedium SANA een Israelische luchtaanval nabij Damascus. Vliegtuigen van de IAF zouden raketten hebben afgevuurd, waarvan een aantal zouden zijn onderschept door de Syrische luchtafweer, aldus SANA. “De luchtverdediging detecteerde een aantal vijandige projectielen afkomstig uit de richting van Quneitra en heeft deze afgehandeld.”

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten was er sprake van explosies nabij Al-Kiswah, wat ten zuiden van Damascus ligt. In dit gebied zijn meerdere wapenopslagplaatsen van Iran en Hezbollah, aldus het Observatorium. Andere bronnen spreken van een aanval op het hoofdkwartier van de Eerste Divisie van het Syrische leger.

Israel heeft tot dusverre geen commentaar gegeven op de beschuldigingen door Syrië. Dit is standaard beleid, alhoewel de laatste paar maanden ietwat openheid van zaken wordt gegeven. In september afgelopen jaar onthulde de IDF in een jaar tijd meer dan 200 luchtaanvallen op Iraanse posities in Syrië  te hebben uitgevoerd. 

De Iraanse Revolutionaire Garde wil – in ruil voor de steun aan Assad – permanente basissen in het buurland van de Joodse staat opbouwen. Inmiddels kan men spreken van een strategische corridor die via Irak, Syrië en Libanon Iran toegang geeft tot de Middellandse Zee. Via deze corridor wil de Revolutionaire Garde zich ingraven en steun verlenen aan verschillende milities zoals Hezbollah.