Vermeende Israëlische luchtaanval op Iraans wapendepot bij Abu Kamal

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 dec 2019 IAF IRAN SYRIE

Woensdagavond zijn grote explosies bij een Iraans wapendepot bij Abu Kamal in Oost-Syrië gerapporteerd. Zonder direct aan de luchtaanval zelf te refereren, laat premier Netanyahu weten dat Israël optreedt tegen Iraanse agressie.

Een wapenopslagplaats in handen van de Iraanse Revolutionaire Garde in Oost-Syrië is woensdagavond aangevallen door niet nader geïdentificeerde vliegtuigen. De vliegtuigen hebben meerdere raketten op het wapendepot nabij Abu Kamal afgevuurd, zo melden media van de Syrische oppositie. 

De Abu Kamal regio in Syrië aan de grens met Irak is van cruciaal belang voor Iran. Het gebied is een belangrijke schakel in de landcorridor die het Iraanse regime tracht te realiseren om geavanceerde wapens aan proxies in Syrië en Libanon te leveren en om zich in te graven aan de grens met Israël. 

Het is geen geheim dat de Israëlische luchtmacht tegen deze wapenleveringen en ingraving optreedt. Vorig jaar maakte de IDF bekend dat jaar niet minder dan 200 luchtaanvallen in Syrië uit te hebben gevoerd. Naar verluidt heeft de IAF haar operaties tegen Iran onlangs uitgebreid naar Irak. De afgelopen maanden werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen.

Twee weken vond een raketaanval op de door Israël gecontroleerde Golan plaats vanuit Syrië. Hierop bombardeerde de Israëlische luchtmacht tientallen posities van het Syrische leger en de Iraanse Revolutionaire Garde in Syrië.  In een statement zegt de IDF hierbij raketlanceerplatforms, wapenopslagplaatsen commandocentra en basissen te hebben gebombardeerd. Het internationale vliegveld nabij Damascus was ook doelwit – volgens het Israëlische leger werd vanuit een gebouw daar wapentransporten gecoördineerd.

Op dezelfde avond als de luchtaanval bij Abu Kamal, had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Lissabon. “De agressie van Iran groeit, maar het regime wankelt”, aldus Netanyahu. Volgens de premier probeert de Revolutionaire Garde raketlanceerinrichtingen op te zetten tegen Israël in Iran, Irak, Syrië, Libanon, Gaza en Jemen. “Israël is actief bezig deze agressie tegen te gaan”, zo zei de Israëlische premier. Op de berichtgeving over de luchtaanval bij Abu Kamal weigerde Netanyahu echter commentaar te geven.