Vermeende Israelische luchtaanval op Syrisch vliegveld T-4

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 3 jun 2019 IAF SYRIE

Volgens Syrische staatsmedia heeft de Israelische luchtmacht op zondagnacht een aanval uitgevoerd op vliegveld T-4 nabij Homs. Het is niet voor het eerst dat de Syrische luchtmachtbasis doelwit zou zijn geweest van een Israelische luchtaanval.

Syrisch staatsmedium SANA meldt Syrische luchtafweer heeft opgetreden “tegen Israelische agressie op vliegveld T-4 bij Homs.” Twee raketten zouden hierbij zijn onderschept. Andere door Israelische vliegtuigen afgevuurde raketten zouden hebben geleid tot één dode en twee gewonden, aldus SANA.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten stelt echter dat er sprake is van vijf doden. Volgens het observatorium was het doelwit van de luchtaanval een wapendepot van de Iraanse Revolutionaire Garde. De Garde wil – in ruil voor de steun aan Assad – permanente basissen in het buurland van de Joodse staat opbouwen. Inmiddels kan men spreken van een strategische corridor die via Irak, Syrië en Libanon Iran toegang geeft tot de Middellandse Zee. Via deze corridor wil de Revolutionaire Garde zich ingraven en steun verlenen aan verschillende milities zoals Hezbollah.

De luchtaanval van afgelopen nacht vond enkele uren na het vertrek van een jumbojet van Qeshm Fars Air van T-4 plaats. Verschillende inlichtingendiensten beschuldigen de Iraanse airliner ervan in het geheim wapens voor het Iraanse regime te vervoeren. Mogelijk was de levering eerder die dag aanleiding voor de Israelische luchtaanval.

De vermeende aanval komt een dag nadat twee raketten vanuit Syrië op de door Israel gecontroleerde Hermon zijn afgevuurd. Hierop bombardeerde de IAF verschillende posities van het Syrische leger.

Het is niet voor het eerst dat T-4 bij Homs doelwit van een Israelische luchtaanval zou zijn. Gedurende 2018 was het vliegveld meerdere keren toneel van bombardementen, met name gericht tegen Iraanse wapendepots. Een van de aanvallen was in antwoord op de infiltratie van het Israelische luchtruim door een Iraanse drone, die vanaf T-4 was opgestegen.