Vermeende Israëlische luchtaanval op wapentransport in Oost-Syrië

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 10 jan 2020 HEZBOLLAH IAF IRAN SYRIE

Op de nacht van donderdag op vrijdag zijn acht strijders van door Iran gesteunde Volksmobilisatie-eenheden omgekomen bij een luchtaanval op een wapentransport in Oost-Syrië. Israël zou achter het bombardement zitten.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten hebben “ongeïdentificeerde vliegtuigen zich gericht op voertuigen en wapendepots” bij Abu Kamal. Hierbij is een grote explosie gemeld, die het leven zou hebben gekost aan ten minste acht Iraakse strijders van Hashed al-Shaabi, een door Iran gesteunde Volksmobilisatie-eenheid. Sinds woensdag, zo zegt het Observatorium, hebben drones verschillende doelwitten in de Abu Kamal regio onder vuur genomen. Hierbij zijn zover bekend geen slachtoffers gevallen.

Zowel een Iraakse veiligheidsfunctionaris als een Volksmobilisatie-eenheidvertegenwoordiger bevestigen dat een wapentransport aan de Syrische kant van het Iraaks-Syrische grensgebied is getroffen. Ze stellen dat de Israëlische luchtmacht achter de aanval zou zitten. De wapens zouden zijn bestemd voor de door Iran gesteunde terreurbeweging Hezbollah in Libanon.

De Abu Kamal regio in Syrië aan de grens met Irak is van cruciaal belang voor Iran. Het gebied is een belangrijke schakel in de landcorridor die het Iraanse regime tracht te realiseren om geavanceerde wapens aan proxies in Syrië en Libanon te leveren en om zich in te graven aan de grens met Israël. 

Het is geen geheim dat de Israëlische luchtmacht tegen deze wapenleveringen en ingraving optreedt. Vorig jaar maakte de IDF bekend dat jaar niet minder dan 200 luchtaanvallen in Syrië uit te hebben gevoerd. Naar verluidt heeft de IAF haar operaties tegen Iran onlangs uitgebreid naar Irak. De afgelopen maanden werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen.

De vermeende Israëlische luchtaanval op het wapentransport komt een week nadat de Iraanse generaal Soleimani is omgebracht door de Verenigde Staten. Als commandant van de Revolutionaire Garde was hij verantwoordelijk voor het aansturen van Irans proxy’s – zoals Hezbollah in Libanon, en de sjiitische volksmilities in Irak.