Vermeende Israëlische luchtaanvallen bij Masyaf

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 28 dec 2020 IAF IRAN SYRIE

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn bij het Syrische Masyaf wapenopslagplaatsen getroffen. Volgens het regime van president Assad zit Israël achter de luchtaanvallen.

Volgens Syrisch staatsmedium SANA werden vanuit het Libanese luchtruim door Israëlische vliegtuigen raketten afgevuurd richting Masyaf in de provincie Hama. Zoals gebruikelijk bij dit soort aanvallen beweert SANA dat een significant deel van de raketten is neergehaald door luchtafweer van het Syrische regeringsleger. Het Syrische ministerie van Defensie herhaalt deze claim in een statement. Analisten stellen echter dat deze beweringen doorgaans niet kloppen.

Het Israëlische leger heeft geen commentaar uitgebracht naar aanleiding van de berichtgeving. Meestal doet de IDF geen uitspraken over operaties in Syrië.

Uit satellietbeelden blijkt dat meerdere gebouwen van een faciliteit waar raketten worden geproduceerd zijn getroffen. Deze plek is niet voor het eerst doelwit van luchtaanvallen: verschillende keren zijn meerdere militaire locaties bij Masyaf getroffen. 

De Iraanse Revolutionaire Garde vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog. In ruil hiervoor heeft Iran carte blanche gekregen om militante proxies zoals in Libanon en Syrië te bewapenen en zich zo aan de grens met Israël in te graven. Sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft de Israëlische luchtmacht honderden tot duizenden luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, met als doel de Iraanse ingraving en de wapentransporten bestemd voor Iraanse proxies tegen te gaan. Naar verluidt heeft de Israëlische luchtmacht haar operaties tegen Iran recentelijk uitgebreid naar Irak. Eerder dit jaar werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen.

Vorige maand heeft de Israëlische ambassadeur Gilad Erdan de VN-Veiligheidsraad gevraagd actie te ondernemen tegen de Iraanse aanwezigheid in Syrië. Aanleiding voor zijn oproep was de recente vondsten van explosieven in het grensgebied van Israël en Syrië. Volgens de IDF zit een eenheid van de Quds-macht achter het leggen van de explosieven. De Quds-macht is de divisie van de Iraanse Revolutionaire Garde die regionale bondgenoten zoals de Libanese Hezbollah, de Houthi-rebellen in Jemen en volksmilities in Irak trainen en bewapenen.