Vermeende Israëlische luchtaanvallen nabij Damascus

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 6 feb 2020 GAZA IAF IRAN SYRIE

In de nacht van woensdag op donderdag hebben verschillende luchtaanvallen rondom de Syrische hoofdstad Damascus plaatsgevonden, waar de Israëlische luchtmacht achter zou zitten.

Syrisch staatsmedium SANA meldt dat de luchtaanvallen in twee golven zijn uitgevoerd en dat de gebieden al-Kiswah, Marj al-Sultan en Jisr Baghdad zijn getroffen. SANA claimt dat een aantal door vliegtuigen afgevuurde raketten zijn onderschept door de Syrische luchtafweer.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn zowel Iraanse als Syrische posities gebombardeerd bij de luchtaanvallen. Volgens het in Groot-Brittannië gehuisveste Observatorium zijn bij de bombardementen tot wel 14 pro-Iraanse strijders omgekomen.

Het is geen geheim dat Israël regelmatig Iraanse posities en wapenleveringen in Syrië bombardeert. Iran vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon en aan andere proxies in Syrië te leveren. Hiervoor maakt het gebruik van een strategische corridor die vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon loopt.

Naar verluidt heeft de Israëlische luchtmacht haar operaties tegen Iran onlangs uitgebreid naar Irak. De afgelopen maanden werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen.

De luchtaanvallen van afgelopen nacht komen een maand nadat de Verenigde Staten bij een gerichte aanval de Iraanse generaal Soleimani hebben gedood. Als leider van de Quds-macht van de Revolutionaire Garde, wordt Soleimani gezien als architect van het project waarbij Iran zijn invloed in het Midden-Oosten vergroot door de bewapening van proxies.

Op 14 januari was vliegveld T-4 in Syrië doelwit van luchtaanvallen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is toen onder andere een wapendepot getroffen en zijn ook hier pro-Iraanse strijders bij omgekomen. T-4 is in het verleden meerdere keren gebombardeerd door de Israëlische luchtmacht en wordt gezien als een belangrijke schakel in de wapenleveringscorridor van Iran. Een van de eerdere aanvallen op de vliegbasis was in antwoord op de infiltratie van het Israëlische luchtruim door een Iraanse drone, die vanaf T-4 was opgestegen.

Luchtaanvallen bij Gaza

Afgelopen nacht was de Israëlische luchtmacht ook weer actief boven Gaza. In reactie op een mortieraanval richting Nachal Oz, heeft de IAF bombardementen uitgevoerd op de door terreurgroep Hamas bestuurde kustenclave. De afgelopen weken is vrijwel dagelijks sprake van raket- en mortieraanvallen vanuit de Gazastrook op Israël. Daarnaast worden volop geïmproviseerde explosieven aan ballonnen opgelaten. Een merendeel van de Palestijnse milities en terreurgroepen heeft statements gepubliceerd waarin het vredesplan van Trump wordt afgewezen en opgeroepen wordt tot actie tegen het initiatief.