Vermeend Israëlische luchtaanvallen rondom Damascus

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 15 feb 2021 IAF IRAN SYRIE

In de nacht van zondag op maandag hebben volgens Syrische staatsmedia Israëlische luchtaanvallen rondom Damascus plaatsgevonden. Verschillende aan Iran gelinkte locaties zouden zijn getroffen.

Getuigen in Damascus filmden hoe de Syrische luchtverdediging in actie kwam. Volgens Syrisch staatsmedium SANA hadden vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht vanuit de Golan raketten richting verschillende doelwitten rondom de Syrische hoofdstad afgevuurd. SANA beweert dat het merendeel van de projectielen is onderschept – een claim die het Syrische staatsmedium steevast bij Israëlische luchtaanvallen doet maar volgens analisten betwist wordt als overdreven.

Een van de getroffen locaties is Damascus International Airport. Het is niet voor het eerst dat hier posities zijn gebombardeerd: de Iraanse Revolutionaire Garde gebruikt het vliegveld als hub om wapens aan verschillende proxies te leveren en opereert er ook een hoofdkwartier. Een dag voor de luchtaanval had een vrachtvliegtuig van het aan de Revolutionaire Garde gelieerde Fars Air Qeshm nog Damascus International Airport aangedaan.

De vermeend Israëlische luchtaanval komt enkele dagen na een mysterieuze onderschepping van een konvooi bij de Syrisch-Iraakse grens. Bij een door door Iran gesteunde milities opgezette grensovergang werd woensdag overdag een colonne voertuigen aangevallen door drones. Naar verluidt zouden de voertuigen geavanceerde wapens bestemd voor Iraanse proxies vervoeren. 

Het is geen geheim dat Israël regelmatig Iraanse posities en wapenleveringen in Syrië bombardeert. Iran vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon en aan andere proxies in Syrië te leveren. Hiervoor maakt het gebruik van een strategische corridor die vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon loopt. Naar verluidt heeft de Israëlische luchtmacht haar operaties tegen Iran dan ook uitgebreid naar Irak. Vorig jaar werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen.

Recent lijkt een toename te zijn in het aantal vermeend Israëlische luchtaanvallen in Syrië. Op 3 februari werden ook al verschillende aan de Iraanse Revolutionaire Garde gelinkte posities rondom Damascus getroffen. Hierbij zouden ook doelwitten in Quneitra zijn gebombardeerd, waar de Libanese terreurbeweging Hezbollah en andere Iraanse proxies zich aan de grens met Israël proberen in te graven.

Op de zelfde nacht als de meest recente luchtaanval nabij Damascus, heeft de Israëlische luchtmacht zonder eerdere aankondiging een oefening gelanceerd. De oefening genaamd “Roos van Galilea” simuleert een oorlog in het noorden tegen Hezbollah en andere Iraanse proxies in Libanon en Syrië, aldus een woordvoerder van de IAF. De simulatie zal naar verwachting woensdag worden afgerond.