Vermeende Israëlische luchtaanvallen rondom Damascus

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 jan 2021 IAF IRAN SYRIE

Volgens Syrische staatsmedia hebben woensdagavond laat Israëlische luchtaanvallen rondom Damascus plaatsgevonden. Getroffen locaties zouden door Iraanse troepen worden gebruikt en zijn in het verleden al eerder getroffen.

Syrisch staatsmedium SANA meldt dat de luchtaanvallen net na 11 uur ‘s avonds begonnen, met doelwitten ten westen en ten zuiden van Damascus. Israëlische vliegtuigen vuurden vanuit het luchtruim boven de Golan raketten af, waartegen Syrische luchtafweer in actie kwam. Verschillende getuigen – ook in Noord-Israël – konden lichtbollen van projectielen in de lucht zien.

De gebieden die zijn getroffen, kennen aanwezigheid van de Iraanse Revolutionaire Garde en Iraanse proxies. De Garde vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog. In ruil hiervoor heeft Iran carte blanche gekregen om militante proxies zoals Hezbollah in Libanon en Syrië te bewapenen en zich zo aan de grens met Israël in te graven. Sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft de Israëlische luchtmacht honderden luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, met als doel de Iraanse ingraving en de wapentransporten bestemd voor Iraanse proxies tegen te gaan.

De IDF heeft geen commentaar over de vermeende Israëlische luchtaanvallen rondom de Syrische hoofdstad. Een week eerder hield Israël ook de lippen op elkaar over een luchtaanval op een wapendepot nabij Zabadani. Toen werd op de Syrische luchtafweer gereageerd met een bombardement op een luchtafweerbatterij nabij Damascus. Een aantal dagen eerder werden wapenopslagplaatsen nabij Masyaf getroffen.

In november heeft de Israëlische ambassadeur Gilad Erdan de VN-Veiligheidsraad gevraagd actie te ondernemen tegen de Iraanse aanwezigheid in Syrië. Aanleiding voor zijn oproep was de recente vondsten van explosieven in het grensgebied van Israël en Syrië. Volgens de IDF zit een eenheid van de Quds-macht achter het leggen van de explosieven. De Quds-macht is de divisie van de Iraanse Revolutionaire Garde die regionale bondgenoten zoals de Libanese Hezbollah, de Houthi-rebellen in Jemen en volksmilities in Irak trainen en bewapenen.