Vermoedelijk Israëlische luchtaanval bij Masyaf

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 jun 2020 IAF IRAN SYRIE

In de nacht van donderdag op vrijdag is een wapenfaciliteit in het Syrische Masyaf gebombardeerd. Vermoedelijk zit de Israëlische luchtmacht achter de luchtaanval.

Syrisch staatsmedium SANA meldt dat de Syrische luchtafweer in actie kwam in de buurt van Masyaf in Noord-Syrië. Op sociale media circuleren beelden van Syrische luchtafweerraketten die door de lucht vliegen. Zoals gebruikelijk werd getracht de inkomende raketten te onderscheppen, volgens SANA waren deze door vliegtuigen in het Libanese luchtruim afgevuurd.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) heeft de Israëlische luchtmacht een aanval uitgevoerd op een wapenfaciliteit in het gebied. De schade als gevolg van het bombardement zou enorm zijn. Er zouden negen doden zijn gevallen, aldus het Observatorium dat stelt dat dit dodental mogelijk nog zal stijgen. Analisten trekken beweringen die het SOHR doet echter regelmatig in twijfel, daar de claims zelden met bewijs gestaafd worden en vaak niet geverifieerd kunnen worden.

De getroffen wapenfaciliteit zou zich bij een onderzoekscentrum bevinden waar chemische wapens en geavanceerde raketten worden ontwikkeld. Het is niet voor dat vermoedelijk Israëlische luchtaanvallen rondom Masyaf plaatsvinden, militaire locaties zijn in dit gebied regelmatig doelwit, en ook het Syrische onderzoekscentrum is al eens eerder getroffen.

De Iraanse Revolutionaire Garde vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog. In ruil hiervoor heeft Iran carte blanche gekregen om militante proxies zoals in Libanon en Syrië te bewapenen en zich zo aan de grens met Israël in te graven. Sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft de Israëlische luchtmacht honderden tot duizenden luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, met als doel de Iraanse ingraving en de wapentransporten bestemd voor Iraanse proxies tegen te gaan. Naar verluidt heeft de Israëlische luchtmacht haar operaties tegen Iran recentelijk uitgebreid naar Irak. De afgelopen maanden werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen.