Vermogen Hamas geschat op $500 miljoen

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 17 aug 2021 GAZA HAMAS QATAR

Een onderzoek van Duits dagblad Die Welt heeft het enorme, verborgen vermogen van Hamas aan het licht gebracht. In totaal heeft de terreurgroep investeringen in meer dan 40 bedrijven, die bij elkaar meer dan 500 miljoen Amerikaanse dollar waard zijn. Hamas bezit aanmerkelijke belangen in bedrijven in Turkije, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Soedan en Algerije, vooral in de bouwsector. Die Welt ontving diverse ondersteunende stukken gelekt van een computer van Hamas.

vermogen hamas

Eerder dit jaar werd een lading goudstaven onderschept door een grenscontrole, die Hamas de Gazastrook uit probeerde te smokkelen in een kist tomaten. (Foto: Israelische grenspolitie)

Hamas zelf schatte haar aandelenportefeuille in 2018 op een kleine $338 miljoen. De aandelen zijn sindsdien aanzienlijk gestegen, tot de huidige waarde geschat door Die Welt. Naast de inkomsten uit de bedrijven die Hamas bezit, heeft de organisatie goed geld verdiend aan ‘importbelastingen’ op alle waren die Gaza in- of uitgesmokkeld worden door tunnels, door zelf drugs door deze tunnels te smokkelen, georganiseerde misdaad in Israel, en aan een regelmatige subsidiestroom vanuit Qatar. Langzaam maar zeker komen berichten naar buiten dat Gaza minstens honderden, zo niet duizenden Hamas-miljonairs kent, die genieten van een toenemend aantal luxe hotels en restaurants. Het vermogen van de nummer twee van Hamas in Gaza, Musa Abu Marzook, wordt boven de $2 miljard ingeschat. Gewone Gazanen hebben het minder breed: het bruto binnenlands product van het gebied ligt bij een optimistische schatting rond de $1000 per jaar.

De enorme rijkdom van zowel Hamas als haar leiders en de gigantische inkomensverschillen tussen de uitgebuite en onderdrukte bevolking van Gaza worden vrijwel nooit genoemd bij discussies over de wederopbouw van Gaza na de afgelopen confrontatie met Israel in mei. Hamas zelf dreigde via de gelieerde Safa News Agency te zullen ‘escaleren’ tegen Israel, nu Israel geen koffers met bankbiljetten uit Qatar meer de Gazaanse grens over laat naar Hamas. Qatar heeft hier tientallen miljoenen dollars voor toegezegd, maar Israel eist dat deze betalingen plaatsvinden via traceerbare bankoverdrachten, naar Gazaanse families die zelf geld nodig hebben.

Volgens de Wereldbank heeft Gaza misschien wel $485 miljoen nodig om de schade van het geweld in mei te herstellen. Dat geld heeft het leiderschap dus achter de hand, voor het onwaarschijnlijke geval dat Hamas hun middelen zouden willen inzetten om hun eigen bevolking te helpen, in plaats van in gevaar te zetten door Israelische burgers vanuit hun terreurstaatje aan te vallen.