Vier infiltranten uit Syrië door IDF uitgeschakeld

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 3 aug 2020 IDF SYRIE

Het Israëlische leger meldt in de nacht van zondag op maandag een aanval met een explosief aan de grens met Syrië te hebben verijdeld. De vier infiltranten zijn door de IDF uitgeschakeld.

IDF-militairen van de Maglan-eenheid tijdens een oefening

Volgens een woordvoerder van de IDF hadden de vier infiltranten vanuit Syrië Israëlisch territorium betreden. De groep werd rond acht uur ‘s avonds voor het eerst gespot in de buurt van de grens. Het veiligheidshek tussen Israël en Syrië ligt een aantal meter ten westen van de grens in het zuiden van de Golan, en is dus niet de markering van de grens. De vier infiltranten bevonden zich toen dus al technisch gezien enige tijd op Israëlisch territorium. 

De groep had explosieven geplaatst bij een onbemande legerpost. Deze legerpost was achter het veiligheidshek, maar op Israëlisch territorium. Hierop openden zowel de Israëlische luchtmacht als een militairen van de Maglan commando-eenheid het vuur op de militanten, waarbij ze alle vier zijn omgekomen. De IDF heeft beelden gepubliceerd van de vier infiltranten en hun uitschakeling.

De IDF zegt (nog) niet te weten namens welke groepering de vier infiltranten opereerden. “We weten niet wie hen gestuurd heeft, er zijn veel spelers in Syrië, sommigen opereren voor Iran en anderen niet”, aldus een woordvoerder. Hoe dan ook houdt Israël het Syrische regime van president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor welke actie dan ook die vanuit Syrië plaatsvindt, zo liet de IDF-woordvoerder weten.

De gebeurtenis met de vier infiltranten vindt plaats ten tijde van verhoogde spanningen in het noorden van Israël. Twee weken geleden kwam een militant van de Libanese terreurbeweging Hezbollah om bij een Israëlische luchtaanval in Syrië, en het Israëlische leger is sindsdien in verhoogde staat van paraatheid in afwachting van een vergeldingsaanval door de Iraanse proxy. Vorige week maandag meldde de IDF een infiltratie-aanval door Hezbollah te hebben verijdeld – de Libanese terreurbeweging ontkent echter dat er sprake is geweest van een aanval, en stelt dat er nog een vergeldingsactie zal komen.