Vier terroristen Islamitische Jihad omgekomen bij explosie op raketwerkplaats

Bij een explosie als gevolg van een “werkgerelateerd ongeluk” op een raketwerkplaats in de Gazastrook maandagavond zijn vier terroristen van Islamitische Jihad omgekomen. De terreurbeweging zegt dat Israël “de verantwoordelijkheid draagt voor elke druppel bloed”.

Aanvankelijk werd maandagavond gesproken van omgekomen terroristen als gevolg van een Israëlische luchtaanval. Dit bleek echter niet te kloppen: er was sprake van een ongeluk, zo bevestigt ook Islamitische Jihad zelf. Bij de ontploffing op een raketwerkplaats in de wijk Shejaiya zijn vier leden van de door Iran gesteunde terreurbeweging omgekomen. Alle vier – waaronder een commandant – waren onderdeel van dezelfde raketeenheid. In een statement meldt Islamitische Jihad dat de vier terroristen zijn omgekomen tijdens “voorbereidingen om de criminele entiteit van het bezette land te verwijderen”.

Islamitische Jihad-leider Ahmed al-Mudallal zegt dat er onderzoek naar het ongeluk wordt gedaan. Bij een gebrek aan hand in eigen boezem steken, stelt Al-Mudallal dat Israël “de verantwoordelijkheid draagt voor elke druppel bloed in de Gazastrook”.

Het werkgerelateerde ongeluk vond plaats ten tijde van toenemende spanningen tussen gewapende facties in Gaza en Israël. Al enkele weken is sprake van provocaties vanuit de door Hamas bestuurde Gazastrook. Door terreurbewegingen gesteunde jongerengroepen laten ballonnen met geïmproviseerde explosieven en brandbommen op, met dagelijks tientallen branden in Zuid-Israël tot gevolg. Daarnaast hebben de laatste tijd meerdere raketaanvallen plaatsgevonden. De raket waar de vier terroristen maandagavond aan werkten, zal echter niet meer tegen de Joodse staat ingezet kunnen worden.

Het is niet voor het eerst dat terroristen van Islamitische Jihad omkomen bij “werkgerelateerde ongelukken”. In 2017 kwamen twee leden van de Iraanse proxy om het leven bij een vroegtijdige ontploffing toen zij een explosief op een motor vervoerden.

Ondanks dat de Gazastrook zich op dit moment in een coronalockdown bevindt, werd de begrafenisstoet naar de begraafplaats door een grote menigte bijgewoond. Eerder dit jaar had Islamitische Jihad al een video gepubliceerd met daarin de boodschap dat ondanks de pandemie hun “strijd doorgaat”.